Quantcast
Ρεύμα: Έτσι θα επιδοτηθεί για τον Οκτώβριο—Οι 3 κλίμακες, τα ποσά και το "μπόνους" - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έτσι θα επιδοτηθεί για τον Οκτώβριο—Οι 3 κλίμακες, τα ποσά και το “μπόνους”

δημοσιεύτηκε:

Το νέο μοντέλο επιδότησης που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος  ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται για ένα μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης που θα ισχύσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται τα εξής:

Για τους οικιακούς καταναλωτές

Καθορίζονται τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτου παρόχου. Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα τα οποία βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα και επίσης αν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης 15%, η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ. Αυτό αφορά μόλις το 2%  των νοικοκυριών στην Ελλάδα .Και σε αυτή τη  κλίμακα ισχύει η επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα εά υπάρξει μείωση κατανάλωσης 15%

Για το ΚΟΤ

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για την  ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Όσον αφορά  στην ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kw η επιδότηση για τις δύο πρώτες χιλιάδες κιλοβατώρες κατανάλωσης  τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές 

Έως 35 kw αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, δηλαδή οι καταναλωτές χαμηλής μέσης ή υψηλής τάσης που κάνουν καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά μήνα, θα λάβουν επιδότηση 230 ευρώ.

Για τους αγρότες

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα των νοικοκυριών, των ελεύθερων επαγγελματιών και  των αγροτών για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 1, 1 δισ ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση εσόδων που εισπράττει το υπουργείο από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.