Quantcast
Ρεύμα: Έτσι θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός για την ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έτσι θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός για την ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται και επισήμως ο νέος μηχανισμός σχετικά με το ρεύμα για την ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για το μέτρο που είχε εξαγγείλει ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί στα πρότυπα του μηχανισμού της ηλεκτροπαραγωγής και σύμφωνα με αυτό οι εταιρείες ενέργειας θα προβλέπουν για κάθε επόμενο μήνα πώς θα διαμορφώνεται  η χονδρική του ρεύματος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα υπερέσοδα  θα προσδιορίζονται ως η διαφορά ανάμεσα στην «Εύλογη Μέση Τιμή Λιανικής» που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση με βάση το κόστος και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους και την πραγματική τιμή που χρέωσαν οι προμηθευτές τους πελάτες τους. Δηλαδή κάθε μήνα θα καθορίζεται μια αντίστοιχη Εύλογη Μέση Τιμή Λιανικής  με βάση το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης επισημαίνεται πως  για τη  Μέση Τιμή Χρέωσης θα μπορούν να συνυπολογίζονται και τα σταθερά τιμολόγια αλλά και οι εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.

Πώς θα ανακτηθούν τα υπερέσοδα

Κατά την πρώτη εφαρμογή της τροπολογίας, θα ανακτηθούν τα υπερέσοδα της περιόδου από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ανακτώνται ανά τρίμηνο. Σε πρώτη φάση θα καταβάλλεται το 60% των υπερεσόδων και το υπόλοιπο 40% στη λήξη του μηχανισμού ανάκτησης. Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας.

Οι δηλώσεις Σκρέκα

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στον μηχανισμό περί ανάκτησης υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει από τα υπερκέρδη περί τα 2,5 δισ. ευρώ, σημείωσε και επανέλαβε πως το ποσό αυτό έχει  φορολογηθεί και έχει εισπραχθεί  με τον μηχανισμό φορολόγησης υπερκερδών. Αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο και συνεχίζεται να εφαρμόζεται  στην Ελλάδα, σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρέδωσε ήδη τη μελέτη της  και θα εισπράξουμε και αναδρομικά άλλα 400 εκατ. ευρώ.» Αναφερόμενος στο θέμα των υπερκερδών, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει έναν τέτοιο μηχανισμό. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη  ανάμεσα στις 27 ευρωπαϊκές χώρες  που και σχεδίασε κα εφάρμοσε μηχανισμό ανάκτησης  υπερκερδών», είπε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.