Quantcast
Ρεύμα: Πιο "ακριβά" τα τιμολόγια Νοεμβρίου - Απόψε οι ανακοινώσεις των παρόχων - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Πιο “ακριβά” τα τιμολόγια Νοεμβρίου – Απόψε οι ανακοινώσεις των παρόχων

δημοσιεύτηκε:

Απόψε αναμένεται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια  ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο οι πάροχοι. Στα τιμολόγια θα ενσωματωθούν η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ αλλά και το «χαράτσι» των 10 ευρώ/μεγαβατώρα που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω των εδαφών της.

Γι’ αυτόν τον λόγο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Μια ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Νοεμβρίου σχεδόν το σύνολο των παροχών προεξοφλούσε αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν ακόμη και το 30%.

«Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ/μεγαβατώρα όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρείες hedgάρουν δεν μπορούν να κοστολογήσουν τη μεγαβατώρα κάτω από τα 200 ευρώ» δηλώνει στην εφημερίδα “Καθημερινή” εκπρόσωπος  του κλάδου επισημαίνοντας επίσης και το αυξημένο ρίσκο λόγω των πολιτικών συνθηκών. Ωστόσο ένας παράγοντας  που θα κρίνει τις τιμές για τους παρόχους είναι το «απόθεμα» των υπερεσόδων, όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά από την αγορά, την πολιτική των χαμηλών τιμών που μπορεί να ακολουθήσουν κάποιες εταιρείες για να αντισταθμίσουν υπερέσοδα της προηγούμενης περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα έχουν μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αφού παραμένουν σε ισχύ έως και το τέλος του έτους οι οριζόντιες επιδοτήσεις.

Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο

Από 0,17 με 0,18 ευρώ αναμένεται να είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος μηνός Νοεμβρίου από τις εταιρείες. Ενώ πάνω από τα επίπεδα των 0,20 ευρώ  εκτιμάται πως θα είναι πιο ακριβές χρεώσεις ρεύματος.  Σημειώνεται δε πως οι τελικές τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές θα διαμορφωθούν σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις που θα παράσχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Υπενθυμίζεται πως  η στήριξη για τον  μήνα Οκτώβρη ήταν στο 1,5 λεπτό ανά KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

H νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για το τιμολόγιο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλει ένα κοινό και υποχρεωτικό κυμαινόμενο τιμολόγιο  διαρκείας 12 μήνου για όλους τους παρόχους που θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο  κέρδους. Η τιμή της κιλοβατώρας θα γνωστοποιείται στους καταναλωτές την 1η ημέρα κάθε μήνα και θα μεταπέσουν σε αυτό όσοι καταναλωτές δεν συναινέσουν στο τιμολόγιο  που θα τους προτείνουν οι  πάροχοι τους.

Ρεύμα: Έρχεται μεγάλο πακέτο στήριξης από  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ένα μεγάλο πακέτο στήριξης για το ρεύμα θα ανακοινώσει  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας . «Οι οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα τελειώνουν. Ταυτόχρονα όμως έχουμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο το οποίο θα το ανακοινώσουμε όχι την επόμενη εβδομάδα αλλά τη μεθεπόμενη εβδομάδα που θα αφορά και τους ευάλωτους καταναλωτές, τους πολύτεκνους και τους ενεργειακά ευάλωτους – που είναι πολύ μεγαλύτερη κατηγορία από ό,τι οι ευάλωτοι καταναλωτές», όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και ξεκαθάρισε πως αυτό το ενεργειακό πακέτο θα αφορά και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών μεσαίας τάξης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.