Quantcast
Ρεύμα: Πρεμιέρα για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια - Δείτε τι θα πληρώσουμε για τον μήνα Ιανουάριο - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Πρεμιέρα για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια – Δείτε τι θα πληρώσουμε για τον μήνα Ιανουάριο

δημοσιεύτηκε:

Χαμηλότερες θα είναι οι χρεώσεις στις τιμές του ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τις επιδοτούμενες λιανικές τιμές του 2023, όπως αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν ορισμένοι πάροχοι, για το πράσινο τιμολόγιο του τρέχοντος μηνός. Υπενθυμίζεται  πως οι λιανικές τιμές με τις οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις διαμορφώνονταν το 2023  μεταξύ 0,15 ευρώ και 0,16 ευρώ  ανά κιλοβατώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής οι πάροχοι που έχουν ανακοινώσει τις  χρεώσεις  ρεύματος του πράσινου, του μπλε και του κίτρινου τιμολογίου για τον μήνα Ιανουάριο είναι οι εξής:

-ΔΕΗ:

Α. Πράσινο τιμολόγιο

  • Η χρέωση για κατανάλωση  ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες είναι 13,635 λεπτά
  • Η χρέωση για κατανάλωση ρεύματος άνω  των 500 κιλοβατώρων είναι  14,595 λεπτά
  • Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,155 λεπτά ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 5 ευρώ το μήνα.

Β. Μπλε τιμολόγιο – σταθερό

  • Στο My Home Enter  12μηνης διάρκειας η τιμή χρέωσης του ρεύματος  είναι στα 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι στα πάγιο 5 ευρώ. Για όσους έχουν νυχτερινό τιμολόγιο η χρέωση τη νύχτα είναι 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής οι καταναλωτές έχουν έκπτωση 2% στον λογαριασμό τους.

Στο My Home Online  12μηνης διάρκειας η τιμή του ρεύματος είναι  στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 3,5 ευρώ

Γ. Κίτρινο τιμολόγιο

Το κίτρινο τιμολόγιο του  ΔΕΗMyHome4All κάνει ποδαρικό με τελική βασική τιμή προμήθειας στα 0,1265 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και έχει  πάγιο 5 ευρώ.

-Elpedison

Α. Πράσινο τιμολόγιο

  • Η τελική τιμή του ρεύματος μηνός Ιανουαρίου στο πράσινο τιμολόγιο  διαμορφώνεται στα 17,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι  5 ευρώ.

Β. Μπλε τιμολόγιο σταθερό

  • Το Bright διάρκειας 12 μηνών  έχει τιμή χρέωσης στο ρεύμα 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ.

-Volton (Πράσινο τιμολόγιο)

Στα 14,41 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του ρεύματος. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζεται η αρχική έκπτωση 20% της εταιρείας αλλά και η έκπτωση συνέπειας 20% και το πάγιο είναι 4,90 ευρώ. 

– Φυσικό Αέριο (Πράσινο τιμολόγιο)

Η τιμή χρέωσης είναι στα 14,2  ανά  κιλοβατώρα .

-Protergia ( Μπλε τιμολόγιο)

Το πρόγραμμα Value safe για διάστημα 12 μηνών έχει την τιμή του ρεύματος στα  16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ. Η ίδια χρέωση ισχύει και για τις νυχτερινές ώρες.

-Ήρων ( Μπλε τιμολόγιο)

Το ΗΡΩΝ HOME FIX έχει σταθερή χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα, 12μηνη διάρκεια και πάγιο 7,5 ευρώ

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος:

 Χρωματιστά τιμολόγια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σημειώνεται δε πως οι καταναλωτές ρεύματος που δεν επέλεξαν μέχρι χθες 31 Δεκεμβρίου 2023 το χρώμα τιμολογίου (μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί)  στο οποίο θέλουν να ενταχθούν θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μεταβούν αυτόματα στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο του παρόχου τους. Στο τιμολόγιο  αυτό δεν ισχύει πέναλτι αποχώρησης  και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν όποτε το επιθυμούν σε σταθερό μπλε ή σε κυμαινόμενο κίτρινο της εταιρείας τους ή σε κυμαινόμενο πράσινο άλλης εταιρείας. Επίσης σημειώνεται πως το μπλε σταθερό τιμολόγιο εξασφαλίζει σταθερή τιμή για 1 χρόνο.

Μάλιστα σύμφωνα με την  ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταναλωτές ρεύματος θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής για τα χρωματιστά τιμολόγια: 

  • Δεν επιτρέπεται η χρέωση για έγχαρτο λογαριασμό.
  • Να ελέγξουν το προφίλ κατανάλωσης, ώστε να δουν τι τους  συμφέρει περισσότερο από τη νέα σήμανση των τιμολογίων.
  • Πρέπει να λάβουν  από τους προμηθευτές πλήρη και διαφανή ενημέρωση σχετικά με τους τιμολογιακούς και συμβατικούς όρους.
  • Στο μπλε τιμολόγιο σε περίπτωση αποχώρησης πριν τη λήξη της σύμβασης προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης. Ως εκ τούτου οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν  προσεκτικά πριν υπογράψουν τη σύμβαση, το πάγιο και τους ειδικούς όρους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση από τον προμηθευτή, καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
  • Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή κιλοβατώρας μεταβάλετε σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, οπότε το ρίσκο είναι υψηλό.
  • Στο πράσινο τιμολόγιο τόσο στο πάγιο όσο και οι εκπτώσεις μπορεί να μεταβάλλονται κάθε μήνα.

Ειδικότερα, πρέπει οι προμηθευτές να τηρούν συγκεκριμένους τιμολογιακούς όρους για τις παραμέτρους του πράσινου “ειδικού” τιμολογίου (πάγια χρέωση, βασική τιμή προμήθειας, τύπος και συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης (Ρήτρα Αναπροσαρμογής), καθώς και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων που θα εφαρμοστούν από την 1/01/2024. Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας ως προς τη συχνότητα και τη διαδικασία τροποποίησης:

Στις προσφορές που δίνουν οι προμηθευτές ενέργειας, πχ στις εκπτώσεις συνέπειας, χρειάζεται προσοχή και διασταύρωση κατά πόσον το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαφημίζουν την παροχή δώρων προς τους καταναλωτές. Θα πρέπει οι καταναλωτές να αξιολογούν τα προσφερόμενα δώρα πριν τη σύναψη σύμβασης προμήθειας. Για παράδειγμα, μία προσφορά 300 ευρώ έναντι μελλοντικής κατανάλωσης θα πρέπει σαφώς να αναφέρει σε ποια τιμή θα εφαρμοστεί και σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα δοθεί.

Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη:

-Το είδος της παροχής

-Την περίοδο τιμολόγησης

-Τον κύκλο εκκαθάρισης που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Από τις ανακοινώσεις των προμηθευτών διαφαίνεται ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί και ότι αυτό κανονικά θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο το νέο σύστημα τιμολογίων θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και των προμηθευτών, αλλά και από την πλευρά της εποπτείας της ΡΑΑΕΥ.

Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί κοινό αγαθό, ζωτικής σημασίας και όλοι οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε μια ασφαλή, καθαρή και ανταγωνιστική ενέργεια.

 Η σύγκριση των τιμολογίων  των προμηθευτών ενέργειας

Από σήμερα 1 η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών, ηλεκτρονικό ή έντυπο, θα μπορούν μέσω κωδικού QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) να συγκρίνουν το τιμολογούμενο προϊόν προμήθειας με τα λοιπά προσφερόμενα ανά κατηγορία καταναλωτή, όπως επίσης και να ελέγχουν μέσω παραπομπής στο λογαριασμός τους τον ιστότοπο δημοσίευσης του Εργαλείου

Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

Οι  υποχρεώσεις των  προμηθευτών ενέργειας και του ΔΕΔΔΗΕ

  • Οι σημάνσεις διαφάνειας αποτυπώνονται διακριτά στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού κατανάλωσης, καθώς και σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του και τις προωθητικές ενέργειες.
  • Την υποχρέωση πλήρους, διαφανούς, αξιόπιστης και μη παραπλανητικής ενημέρωσης των καταναλωτών για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων τους, ώστε οι καταναλωτές να προβαίνουν σε ενημερωμένη/συνειδητή επιλογή.
  • Να τηρούν τις αρχές της κοστοστρέφειας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των καταναλωτών.
  • Οι λογαριασμοί να είναι απλοί, κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς.
  • Τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τη χρήση ευφυών συστημάτων μέτρησης (έξυπνοι μετρητές).
  • Συχνή καταμέτρηση και τιμολόγηση εκκαθαριστικού λογαριασμού.
  • Εφαρμογή των διατάξεων της εσωτερικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την ύπαρξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση διαμαρτυρίας/καταγγελίας

Στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) (ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και αρμόδια, μεταξύ άλλων για την παρακολούθηση και εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών), η οποία κινεί τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν  αίτημα/καταγγελία μέσω της πλατφόρμας “Ενημέρωσης & Υποστήριξης Καταναλωτών – my.rae.gr” (αφού κάνουν  εγγραφή για να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης), ώστε να απαντήσει γραπτώς ο προμηθευτής και άμεσα για το ζήτημά τους  . Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν  στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

Οι ανακοινώσεις

Σήμερα ή μέχρι αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη Ρυθμιστική Αρχή και θα παρουσιάζονται συγκεντρωτικά προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν την ευχέρεια σύγκρισης και επιλογής. Υπενθυμίζεται ότι στο “πράσινο” τιμολόγιο μεταφέρθηκαν αυτόματα από σήμερα όλοι οι καταναλωτές, εκτός από εκείνους που δήλωσαν ότι προτιμούν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.