Quantcast
Ρεύμα: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια του Ιουλίου - Γιατί δεν "ξεφουσκώνουν" οι λογαριασμοί - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια του Ιουλίου – Γιατί δεν “ξεφουσκώνουν” οι λογαριασμοί

δημοσιεύτηκε:

Απόψε τα μεσάνυχτα αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τις τιμές για τους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Ιουλίου.

Οι τελικές χρεώσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ των 8 λεπτών ανά κιλοβατώρα και 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές αυτές θα είναι μειωμένες από 4,7% – 16% έναντι 8,4 λεπτών και 19 λεπτών για τον τρέχοντα μήνα.

Η τιμή του ρεύματος μειώνεται, ο λογαριασμός όχι

Έχουν αυξηθεί οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις σε όλους τους λογαριασμούς, ανεξαρτήτως παρόχου αλλά και τα τέλη συστήματος και δικτύου, παρόλο που οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα. Επίκειται αύξηση και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Οι αυξήσεις 

Υπενθυμίζεται δε πως από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 ήρθαν οι πρώτες αυξήσεις για τους καταναλωτές ρεύματος, καθώς οι χρεώσεις συστήματος του ΑΔΜΗΕ αναπροσαρμόστηκαν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση σε 9,78 ευρώ/mwh από 6,35 ευρώ/ mwh που ήταν αρχικά.

  • Για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης οι τιμές ανήλθαν σε 3,869 ευρώ/mwh  από 1,384 ευρώ/mwh που ήταν αρχικά.
  • Για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες)  οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 3,728 ευρώ/mwh από 1,963 ευρώ/mwh που ήταν προηγουμένως.

Η επόμενη αύξηση έγινε από την 1η Μαΐου στις χρεώσεις δικτύου που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της ΡΑΕ.

Ύστερα από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, η αρμόδια Αρχή έδωσε το πράσινο φως  για την αναθεώρηση του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου για το 2023 που ανακτάται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ.

Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της ΡΑΕ,  σε εφαρμογή τέθηκε και η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου.

Με τη μεθοδολογία αυτή οι χρεώσεις στην ενέργεια αντιστοιχούν στο 60% και στο 40%, στη βάση ενός σκεπτικού κινητροδότησης των καταναλωτών να μεταφέρουν τις τριφασικές καταναλώσεις σε μονοφασικές για να έχουν μικρότερες επιβαρύνσεις. Με την απόφαση της ΡΑΕ, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόστηκε από τον Μάιο στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώθηκε σε 0,01415 ευρώ/kwh από 0,0213 ευρώ/kwh.

Πάντως μια αύξηση της τάξεως του  7,5% βλέπει ένα μέσο μέσο νοικοκυριό στον τελικό λογαριασμό ρεύματος (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 KWH ετησίως). Μάλιστα το ίδιο νοικοκυριό θα χρεώνεται με 174 ευρώ σε ετήσια βάση από την 1η Μαΐου και έως τα τέλη του 2023  από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα .  Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική τριφασική).

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.