Quantcast
Ρεύμα: Τα "ψιλά γράμματα" για την επιδότηση και το μπόνους στους λογαριασμούς Οκτωβρίου - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Τα “ψιλά γράμματα” για την επιδότηση και το μπόνους στους λογαριασμούς Οκτωβρίου

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λάβουν την επιπλέον επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Οκτώβριο οι καταναλωτές, έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία “.

Όπως είπε κ. Αδαμίδης, αρχικά οι καταναλωτές θα πληρώνουν κανονικά το ρεύμα όλο το τετράμηνο και μετά θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει μείωση της κατανάλωσης. Εάν ο καταναλωτής πράγματι έχει κάνει εξοικονόμηση ρεύματος, τότε θα λαμβάνει μια έξτρα επιδότηση τον επόμενο μήνα στον λογαριασμό του.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν το μπόνους των 50 ευρώ αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος  για έναν μήνα ή εάν αυτό θα ισχύει για κάθε μήνα για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση.

«Είναι 50 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες, δηλαδή 5 λεπτά την κιλοβατώρα. Στην ουσία εδώ έχουμε την έκπτωση που δίνει η κυβέρνηση στην δεύτερη ή τρίτη κατηγορία. Δηλαδή σε αυτούς που καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα» απάντησε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα: Εάν κάποιος κατανάλωνε πέρυσι 600 κιλοβατώρες και φέτος καταναλώσει 510 κιλοβατώρες θα επιδοτηθούν στις 10 κιλοβατώρες με επιπλέον 5 λεπτά, αυτή είναι η διαδικασία, δηλαδή θα έχουν εξοικονόμηση 15%.

Όσον αφορά στον τρόπο που θα δοθεί αυτή η έξτρα επιδότηση στους λογαριασμός ρεύματος είπε ότι «ο μήνας Σεπτέμβριος δεν έχει τέτοιου είδους διαδικασίες, δηλαδή δεν έχει μπόνους- έκπτωσης επιπλέον καθώς  έχει μια σταθερή επιδότηση περίπου 64 λεπτά την κιλοβατώρα ».

Όταν έρθουν τα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση μπορεί να βάλει απευθείας την έκπτωση στον συγκεκριμένο μήνα. Αλλά μπορεί να δοθεί έκπτωση και στο συνολικό τετραμήνου  με τη διαδικασία επιστροφής καθώς ο μήνας Αύγουστος έχει ήδη κλείσει, σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν τον Νοέμβριο ενδέχεται να διαφοροποιηθεί το ύψος της επιπλέον επιδότησης ρεύματος καθώς μπορεί σε μια οικογένεια να προστεθεί κάποιο μέλος ή να αφαιρεθεί.

«Είναι βέβαιο, εφόσον η διαδικασία λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο» απάντησε. «Είδαμε ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν 33 λεπτά, τον Σεπτέμβριο η επιδότηση  64 λεπτά, τώρα επιστρέφουμε πίσω στα 43 λεπτά προσπαθώντας να κρατηθεί αυτό που λέει η κυβέρνηση και ο κ. Σκρέκας ότι θα πληρώνει ο καταναλωτής περίπου 15 λεπτά ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι »,σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρεύμα: Γιατί δεν μπορούν να γίνουν μηνιαίες μετρήσεις

Επίσης μίλησε και για το θέμα των μετρήσεων του ρεύματος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μετρήσεις ρεύματος κάθε μήνα σε όλα τα σπίτια, ξεκαθάρισε και είπε σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων πως «αυτή τη στιγμή τρέχει ο μήνα Σεπτέμβριος και έχουμε το πρόγραμμα Αυγούστου το οποίο ακόμα δεν φαίνεται στα τιμολόγια. Δεν έχουν πάρει οι πολίτες ακόμα τον λογαριασμό για την κατανάλωση που έχουν κάνει τον Αύγουστο. Γιατί οι μετρήσεις αφενός δεν είναι μηνιαίες, αφετέρου δε, υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού» τόνισε.

Επεσήμανε πως είναι ανέφικτο να γίνουν μηνιαίες μετρήσεις, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν όλοι καταναλωτές είχαν τους έξυπνες μετρητές.

Για τις καταγγελίες

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες που γίνονται για τις μετρήσεις ρεύματος που παίρνει ο ΔΕΔΔΗΕ από τους πολίτες, ωστόσο δεν τις στέλνει στους παρόχους για να εκδώσουν τιμολόγια,  ο κ. Αδαμίδης παραδέχτηκε πως «ισχύει και αυτό. Συνήθως αυτό γίνεται στις εταιρείες που εκδίδουν τιμολόγια κάθε μήνα. Αυτές οι εταιρείες που εκδίδουν μηνιαίο λογαριασμό βασίζονται κυρίως στην αντίστοιχη περσινή περίοδο». Όλα τα τιμολόγια ρεύματος που βγαίνουν δεν έχουν αποτυπωμένο το ακριβές ποσοστό κατανάλωσης ρεύματος του πολίτη, πρόσθεσε.

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των εκπτώσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος.  «Δεν υπάρχουν πλέον εκπτώσεις από τους παρόχους  εκτός από την έκπτωση συνέπειας» ξεκαθάρισε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.