Quantcast
Ρεύμα: Θα υπάρξουν νέες χρεώσεις από 1η Μαΐου στους λογαριασμούς; Η απάντηση Σκρέκα - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Θα υπάρξουν νέες χρεώσεις από 1η Μαΐου στους λογαριασμούς; Η απάντηση Σκρέκα

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα επιβάλει η ΡΑΕ από την 1η Μαΐου τις νέες αυξημένες στις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών ρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό στον ΣΚΑΙ.

«Είναι χρεώσεις που στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών δεν θα γίνουν καθόλου αντιληπτές» απάντησε ο κ. Σκρέκας .

« Από τη μία θέλουμε επενδύσεις που βοηθούν στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος και από την άλλη κρίνουμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έρχεται να κάνει τη δουλειά της .Η πραγματικότητα είναι ότι με τα φωτοβολταϊκά, τις ΑΠΕ δηλαδή που έχουν συνδεθεί μέσα από αυτές τις επενδύσεις τα τελευταία 2 χρόνια  έχουν μειώσει πολύ τους λογαριασμούς ρεύματος που θα ήταν πολύ υψηλότεροι εάν δεν είχαμε συνδέσει αυτά τα φωτοβολταϊκά και εάν εισάγαμε φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια » πρόσθεσε.

Επίσης ρωτήθηκε εάν η αναβάθμιση του δικτύου περνάει από το ατομικό εισόδημα ή από την γενική φορολογία δηλαδή το αναλαμβάνει το κράτος.

« Τα δίκτυα χρηματοδοτούνται στην πλειοψηφία τους. Οι επενδύσεις στα δίκτυα χρηματοδοτούνται από τα τέλη χρήσης δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας » απάντησε  και ξεκαθάρισε πως δεν δίνεται κρατικό χρήμα μέσω της γενικής φορολογίας. Ωστόσο επεσήμανε πως  δίνεται η δυνατότητα το κράτος να συμμετέχει σε αυτό μέσω επιδοτήσεων αλλά « το κράτος δεν έχει χρήματα αυτή τη στιγμή που να προέρχονται από φορολογούμενους για να χρηματοδοτεί επενδύσεις .Επενδύσεις χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από ευρωπαϊκά χρήματα, από το ΕΣΠΑ και από τους χρήστες του δικτύου, δηλαδή από τους καταναλωτές  » σημείωσε.

Η απόφαση της ΡΑΕ

Υπενθυμίζεται πως  πρόσφατα η ΡΑΕ ανέφερε  στην απόφασή της πως «για τον υπολογισμό των χρεώσεων, θεωρώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν από 1.5.2023, ο Διαχειριστής του Δικτύου περιλαμβάνει προσαύξηση προκειμένου το Απαιτούμενο Έσοδο του 2023 να συλλεγεί εντός του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την υποανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου 2023 κατά το 1ο τετράμηνο, όταν και εφαρμόζονταν οι προηγούμενες χρεώσεις για την ανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου ΔΕΔΔΗΕ για το έτος 2019 (744 εκατ. ευρώ). Η προσαύξηση λόγω υποανάκτησης Α’ Τετραμήνου 2023 εκτιμάται σε 15% περίπου, σε σχέση με τις μοναδιαίες χρεώσεις που υπολογίζονται θεωρώντας ανάκτηση ποσού ίση με το Απαιτούμενο Έσοδο 2023 σε 12 μήνες από την έναρξη εφαρμογής των χρεώσεων».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ ελήφθησαν υπόψη τα εξής:

-Το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο

-Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021,

-Την αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου και

-Τον περιορισμό δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου Εσόδου.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση της ΡΑΕ  εδώ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.