Quantcast
Ρευματοκλοπές: Χωρίς ΑΦΜ 1,5 εκατομμύριο μετρητές - Έρχονται διασταυρώσεις - enikonomia.gr
share

Ρευματοκλοπές: Χωρίς ΑΦΜ 1,5 εκατομμύριο μετρητές – Έρχονται διασταυρώσεις

δημοσιεύτηκε:

Χωρίς ΑΦΜ εντοπίστηκαν περίπου 1,5  εκατ. μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος στο πελατολόγιο της ΔΕΗ, ύστερα από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Kαθημερινή”  διαπιστώθηκε ότι οι μετρητές σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής είναι συνδεδεμένα με έναν ΑΦΜ, ενώ διερευνάται η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής, που πιθανότατα ηλεκτροδοτείται παράνομα.

Υπενθυμίζεται δε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε μιλήσει πρόσφατα για το θέμα των ρευματοκλοπών. «Θα πω ένα και μόνο για την ώρα. Όσοι κλέβουν ρεύμα θα το πληρώσουν ακριβά», είχε πει πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης.  Στην πράξη ωστόσο η καταπολέμηση χωρίς έξυπνους μετρητές αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Το αρμόδιο επιτελεί του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργεια ανοίγοντας τη διαδικασία ελέγχου των ρευματοκλοπών εντόπισε μια σειρά από παράδοξα, η διαχείριση των οποίων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.

Σημειώνεται δε πως το  πρόβλημα των «ορφανών» μετρητών έχει εντοπιστεί και από τη ΡΑΑΕΥ, στις αρχές του έτους πέρσι. Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ είχε επιβάλει κυρώσεις στον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου πελατών που θα διευκόλυνε και τις επιδοτήσεις ρεύματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτή η εικόνα ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, δεν έχει αλλάξει σχεδόν 2 χρόνια.

Έρχονται διασταυρώσεις

Σε πρώτη φάση το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων ΑΦΜ – μετρητών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρανομούν και άμεσες παρεμβάσεις σε τομείς που παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις στους μετρητές, όπως στα καταστήματα, και παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο όπως στους καταυλισμούς Ρομά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναλάβει να εγκαταστήσει άμεσα έξυπνους μετρητές σε όλα τα καταστήματα και ιδιαίτερα σε εκείνα του κλάδου εστίασης, καθώς επίσης να υπογειοποιήσει το δίκτυο του στα τμήματα που διέρχονται από τους καταυλισμούς Ρομά, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η απευθείας παράνομη σύνδεση με το δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την αυστηριοποίηση του πλαισίου, μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση του μετρητή, καθώς και η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ηλεκτρολόγων που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν υπηρεσίες ρευματοκλοπής.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως  το ρεύμα που κλέβουν οι επιτήδειοι το πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές στους  οποίους οι πάροχοι  μεταφέρουν  το κόστος των” απωλειών δικτύου “που ορίζεται από τη ΡΑΑΕΥ και συναρτάται  με το ύψος της τιμής  που διαμορφώνεται  στη χονδρεμπορική αγορά .

Οι “απώλειες  δικτύου”  διακρίνονται  στις “τεχνικές ” που οφείλονται  σε τεχνικούς λόγους ( απόσταση  των υποσταθμών από την κατανάλωση, παλαιότητα  του δικτύου κλπ ) και στις “μη τεχνικές ” που αντιστοιχούν  στην  ενέργεια που καταναλώνεται αλλά δεν καταγράφεται  στο δίκτυο  γιατί κάποιος έχει “πειράξει ” τον μετρητή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, το κόστος της ρευματοκλοπών, το οποίο πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές, από τα 209 εκατομμύρια ευρώ το 2021 εκτινάχθηκε στα 798 εκατομμύρια το 2022.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.