Quantcast
Ρευματοκλοπές και διακοπή ρεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Ρευματοκλοπές και διακοπή ρεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

«Μπλόκο» στις ρευματοκλοπές  αλλά και διακοπή ρεύματος στους 4 μήνες για ανεξόφλητες οφειλές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρίσκεται μέχρι τις 15 Απριλίου σε δημόσια διαβούλευση.

Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά με το νέο νομοσχέδιο είναι πως ο πολίτης που δεν θα πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος του θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην καθολική υπηρεσία για διάστημα μέχρι και 4 μηνών. Ωστόσο μετά το διάστημα αυτό  ο πολίτης θα έχει διακοπή ρεύματος. Διευκρινίζεται δε πως  δεν θα ισχύει  αυτό εάν ο πολίτης  θα βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Πάντως τα  νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις  που έχουν ισχύ παροχής μέχρι 25KVA ] και η σύμβαση ηλεκτροδότησης τους έχει καταγγελθεί θα εντάσσονται στην καθολική υπηρεσία -συνήθως λόγω οφειλών μέχρι να  βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος.  Αφού παρέλθει το χρονικό περιθώριο των 4 μηνών, ο προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή και να υποβάλλει τη σχετική δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή στον ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης επισημαίνεται πως εάν ο Διαχειριστής καθυστερήσει τις ενέργειές του επί αυτού του θέματος ,τότε θα επιβληθεί οικονομικό “πέναλτι”.

Ο όρος «στρατηγικός κακοπληρωτής»

Υπενθυμίζεται πως «στρατηγικός κακοπληρωτής» ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο πολίτης που έχει αλλάξει τουλάχιστον 2 παρόχους και που έχει αφήσει χρέη μέσα σε μια πενταετία, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, αλλά θα έχει συγχρόνως και ληξιπρόθεσμες οφειλές στον υφιστάμενο (τρίτο) προμηθευτή του. Αυτό εισηγήθηκε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για τους νέους κανόνες ως προς τον ορισμό του «στρατηγικού κακοπληρωτή» αλλά και για τη διακοπή ρεύματος στους υπερήμερους οφειλέτες αλλά και για τη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

Οι ρευματοκλοπές

Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει το πλαίσιο και για τις ρευματοκλοπές. Δηλαδή θα υπάρχουν βαριές συνέπειες στους πολίτες που θα κλέβουν το ρεύμα αλλά και σε εκείνους που  θα βοηθούν να το συνδέσουν από άλλες γραμμές.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήστη-καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, με στόχο την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τον περιορισμό των κρουσμάτων παρέμβασης στον μετρητή, ώστε να μην καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος ή και το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται.

Αλλά στο στόχαστρο θα βρίσκονται και οι ηλεκτρολόγοι που θα κάνουν ανάλογες λαθροχειρίες. Δηλαδή θα αφαιρείται οριστικά η άδεια από τον ηλεκτρολόγο που θα  καταδικαστεί αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνεργεία σε ρευματοκλοπή.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.