Quantcast
Ρυθμίσεις-εξπρές με διαγραφή χρεών και «κόκκινων» δανείων - enikonomia.gr
share

Ρυθμίσεις-εξπρές με διαγραφή χρεών και «κόκκινων» δανείων

δημοσιεύτηκε:

«Κούρεμα» και ρυθμίσεις επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες
και Δημόσιο με εξπρές και αλά καρτ διαδικασίες, που θα βασίζονται μόνο με
μελέτες βιωσιμότητας, ετοιμάζει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση, έχοντας αποσπάσει σε
πρώτη φάση από τους δανειστές τη συμφωνία επί της αρχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων
του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα οι κεντρικοί άξονες του εξωδικαστικού
πλαισίου διευθέτησης επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων και ληξιπρόθεσμων χρεών
προς την εφορία και τυα ασφαλιστικά ταμεία.


Αυτοί, σύμφωνα με το Έθνος, είναι:


• Το μέγεθος του κουρέματος των επιχειρηματικών οφειλών θα γίνεται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό χρέος της εταιρείας. Οπως και να ‘χει, τον χρόνο διευθέτησης, δηλαδή τον αριθμό δόσεων και όπου χρειάζεται το ύψος της διαγραφής, θα τον υποδεικνύει η μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονείται για κάθε επιχείρηση.

• Η καθιέρωση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τη σύνταξη και εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα επιλεχθεί ένας γρήγορος και οικονομικός τρόπος. Για την ακρίβεια θα συσταθεί μητρώο αξιολογητών, όπου οι ιδιοκτήτες τους θα απευθύνονται εκεί για την ανάθεση των μελετών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τις οικονομοτεχνικές αναλύσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους στις αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρείες της αγοράς.

• Η θέσπιση των ποινικών ευθυνών στα τραπεζικά στελέχη αλλά και στους αρμόδιους δημοσίους υπαλλήλους για τη διαγραφή χρεών. Δεν θα υπάρχει οριζόντια ασυλία, αλλά θα πρέπει να ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, θα πληρούνται ακριβείς όροι και προϋποθέσεις ώστε να μην εγείρονται ποινικές ευθύνες.

Πηγές σημειώνουν στο «Εθνος» ότι οι δύο πλευρές ξεκινούν από σήμερα τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί σχέδιο νόμου.

Θετικό κλίμα

Μετά το τέλος των χθεσινών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο κ. Σταθάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες θα ακολουθούν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, την ακόλουθη διαδικασία:

• Θα ζητούν από τους αξιολογητές και εκτιμητές την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας.

• Επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους πιστωτές και εκπροσώπους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων (αν υπάρχουν σχετικά ληξιπρόθεσμα χρέη) θα αποφασίζει, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας, το είδος και το ύψος της αναδιάρθρωσης των οφειλών.

• Η απόφαση της προαναφερόμενης επιτροπής θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, πιθανόν τα ειρηνοδικεία.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επίσης επικεντρώθηκαν χθες και στα θέματα της αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα. Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται είναι και η δημιουργία ενός ειδικού Σώματος που θα αποτελείται από εξειδικευμένα πρόσωπα, τα οποία θα επονομάζονται Διαχειριστές Αφερεγγυότητας. Κατά τις ίδιες πηγές, αυτοί οι Διαχειριστές θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι «έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων». Εξήγησε πως «σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στον βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου».

Η Εφορία

Αναφορικά με τα ζητήματα κουρέματος χρεών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός υποστήριξε πως «θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας».

Να σημειωθεί ότι το εξωδικαστικό πλαίσιο διευθέτησης των χρεών έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον «νόμο Δένδια». Για την υπαγωγή στις διατάξεις του υπήρχαν όρια ως προς το μέγεθος του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά και το ύψος των διαγραφών των χρεών.

Στόχος του νέου πλαισίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών χρεών να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.