Quantcast
Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, www.efka.gov για τη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων των πολιτών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση και οι οποίοι θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις  απλήρωτες οφειλές που είχαν στην Εφορία. Η εν λόγω πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου του 2023.

Τα SOS της ρύθμισης

Σημαντικά στοιχεία της ρύθμισης είναι μεταξύ άλλων:

Η μηνιαία δόση 

Στα 30 ευρώ ανέρχεται το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης και επισημαίνεται πως η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Ποιους αφορά

Η ρύθμιση αφορά:

  • Τους πολίτες που είχαν εντάξει τις προηγούμενες οφειλές τους σε ρύθμιση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 πέραν από τις οφειλές της περιόδου Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 που είχαν.
  • Τους πολίτες που είχαν  εντάξει τις προηγούμενες οφειλές τους σε ρύθμιση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021 εκτός από τις οφειλές της περιόδου Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 που είχαν.
  • Τους πολίτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως -72- δόσεις.
  • Τους πολίτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των -72- δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές. Αυτοί μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως -72- δόσεις του νέου νόμου.
  • Τους πολίτες που είχαν πάγια ρύθμιση (για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022) και την τηρούσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Οι αιτήσεις 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα  https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-kea
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν “Ρύθμιση οφειλών” από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.
  • Θα πρέπει να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασης για  την είσοδο στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)»
  • Θα πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρεί το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης
  • Θα πρέπει να υποβάλουν το  αίτημα ρύθμισης οφειλών

Σημείωση:

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης με χρήση της ταυτότητας οφειλέτη. Στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον οφειλές εκτός ρύθμισης, αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για το λόγο αυτό ο οφειλέτης επιλέγει πρώτα τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)» και αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή στη συνέχεια επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΓΙΑ 4152/13».

Σε ποιες περιπτώσεις χάνεται  η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθούν οι 2 δόσεις της ρύθμισης και εάν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές. Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως αποτελέσματα:

  • την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
  • την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,
  • την επιδίωξη της είσπραξής της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.