Quantcast
Σάλος με τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις συντάξεις - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι αποστάσεις της Κομισιόν και το "άδειασμα" από το ΥΠΟΙΚ - enikonomia.gr
share

Σάλος με τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις συντάξεις – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι αποστάσεις της Κομισιόν και το “άδειασμα” από το ΥΠΟΙΚ

δημοσιεύτηκε:

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το τηλεγράφημα τουΑΠΕ-ΜΠΕσύμφωνα με το οποίο οι θεσμοί μιλούν όχι μόνο για αναβολή αλλά για ακύρωση του μέτρου για την μείωση των συντάξεων και μάλιστα έχουν ενημερώσει σχετικώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοίτο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.
Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης” ανέφερε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που στη συνέχεια παρέθετε τα στοιχεία που φέρεται να παρουσίασε η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές .
Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε το ΑΠΕ όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων. “Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης” σημειώνει η ΝΔ.

Αντίστοιχη ανακοίνωση υπήρξε και από το ΚΙΝΑΛ. “Το σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εξάλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου” αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

“Οι εκπρόσωποι των θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της ΕΕ, διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το ΑΠΕ να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια. Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα” σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

“Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση. Μέχρι τότε όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στην σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου. Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τέταρτου μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει τη βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις”.

Όπως επισημαίνει, επιπλέον, “μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν”. Και προσθέτει: “Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της”.
Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει: “Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της”.

Η απάντηση του ΑΠΕ

“To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

“Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ” ανέφερε το ΑΠΕ, απαντώντας αρχικά στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Οι αποστάσεις της Κομισιόν
“Pacta sunt servanda” (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Alexander Winterstein για το θέμα των συντάξεων και αν υπάρχει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές για τη μη περικοπή τους.

Δήλωση που έρχεται σε διάσταση με εκείνη άλλης ευρωπαϊκής πηγής που έλεγε ότι πλέον δεν συζητούν οι Θεσμοί την αναβολή του μέτρου, αλλά την ακύρωσή του, όπως έγραφε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε μάλιστα στη θέση που έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όπως είπε “αυτή είναι η μόνη θέση”.

Σε ερώτηση αν η θέση «Pacta sunt servanda» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή κάθε μέρος προηγούμενων συμφωνιών αρνήθηκε να εξειδικεύσει, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση.

Reuters: Δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα για τις συντάξεις

“Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα για τις συντάξεις” τονίζει το Reuters σε δημοσίευμά του. Ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείτο το ΑΠΕ- ΜΠΕ νωρίτερα, έλεγε ότι οι Θεσμοί δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά για ακύρωσή του.

Το Reuters επικαλείται δύο πηγές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι πρώιμη, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά”.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο Reuters αναφέρεται επίσης, ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, πιθανόν “παγώνουν” την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει τις περικοπές των συντάξεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου.


Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε το ΑΠΕ

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διέψευσε όσα υποστηρίζει στο δημοσίευμά του το ΑΠΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για το δημοσίευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα οι θεσμοί δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν.

Σε ότι αφορά την πορεία της διαβούλευσης με τους δανειστές, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν είναι κλειδωμένα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν, αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί».


ΔΝΤ: Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου οι αποφάσεις

Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων ανέφερε στο Real.gr αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελεξία στο συγκεκριμένο θέμα.

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμως απέφυγε να σχολιάσει στο Real.gr ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το θόρυβο που δημιούργησε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ για τις συντάξεις. Όμως, αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε στο Real.gr ότι «οι αποφάσεις των θεσμών για την τύχη των συντάξεων θα ληφθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου και αφού πρώτα συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις των θεσμών που υπολογίζεται να είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου”.

Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε επίσης την περίπτωση το ΔΝΤ να τηρήσει μια “ευέλικτη” στάση ακόμα και στο βαθμό που δεν διαταράσσεται ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.Για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.