Quantcast
Σε δόσεις η εξόφληση του Youth Pass – Ποιοι νέοι θα πάρουν σήμερα την ενίσχυση - enikonomia.gr
share

Σε δόσεις η εξόφληση του Youth Pass – Ποιοι νέοι θα πάρουν σήμερα την ενίσχυση

δημοσιεύτηκε:

Σε δύο δόσεις θα γίνει η εξόφληση των δικαιούχων του Youth Pass: Το πρώτο «κύμα» των νέων 18 και 19 ετών που υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι και στις 5 Δεκέμβρη θα λάβουν ακόμη και σήμερα ειδοποίηση για την ενεργοποίηση του εκπτωτικού κουπονιού των 150 ευρώ. Όσοι πάντως κάνουν αίτηση για την ενίσχυση μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε και λήγει η πρόσφατη παράταση που είχε δοθεί στην διαδικασία θα πρέπει να περιμένουν για να λάβουν τα χρήματα μέχρι και την παραμονή Χριστουγέννων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, έως και σήμερα Τρίτη 12 του μήνα αναμένεται η πληρωμή του Youth Pass των 150 ευρώ χιλιάδες νέους που έκαναν τις αιτήσεις τους έως και τις 5 Δεκεμβρίου. Για όσους έχουν υποβάλει μετά τις 6 Δεκεμβρίου αιτήσεις και θα υποβάλουν έως και σήμερα, η νέα πληρωμή του Youth Pass θα γίνει μέχρι την Κυριακή 24/12.

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης για Youth Pass

Σε κάθε περίπτωση, εκπνέει σήμερα και η προθεσμία που είχε δοθεί ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όσοι δεν πρόλαβαν να το πράξουν ως τις αρχές του τρέχοντος μήνα: Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στη σχετική Εφαρμογή εισερχόμενος με τους κωδικούς διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στην ιστοσελίδα https://vouchers.gov.gr/youthpass

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 150 ευρώ, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που:

  • έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του:

  • τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα)
  • πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.)

και των

  • μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Πότε αρχίζει ο νέος κύκλος για το Youth Pass

Μόλις λήξει η τρέχουσα διαδικασία και μετά την επόμενη πληρωμή, αρχίζουν οι προετοιμασίες για τον νέο κύκλο χορήγησης της ενίσχυσης, ο οποίος αναμένεται να «ανοίξει» ξανά την Πρωταπριλιά του 2024. 

Το ποσό των 150 ευρώ έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει κατά την τρέχουσα διαδικασία αίτηση για το Youth Pass θα λάβει έως και σήμερα 12 Δεκεμβρίου το ποσό των 150 ευρώ και τον Μάιο 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση.

Στην επόμενη «φουρνιά» δικαιούχων που θα υποβάλει αιτήσεις την άνοιξη, θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.