Quantcast
Σε ποια προϊόντα "σβήνεται " ο φόρος πολυτελείας - enikonomia.gr
share

Σε ποια προϊόντα “σβήνεται ” ο φόρος πολυτελείας

δημοσιεύτηκε:

“Τέλος” στον φόρο πολυτελείας σε συγκεκριμένα προϊόντα  βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργείται ο φόρος πολυτελείας:

i) στα προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 43.03 (ενδύματα, εξαρτήματα της ένδυσης και άλλα είδη από γουνοδέρματα), (σήμερα εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα εγχωρίως παραγόμενα γουνοποιητικά προϊόντα που πωλούνται χονδρικώς στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των επιχειρήσεων) και
ii) στα είδη της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.3833/2010 που παραλαμβάνονται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή ετοίμων προϊόντων (σήμερα η συγκεκριμένη απαλλαγή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πρώτες ύλες που παραλαμβάνονται για την εγχώρια παραγωγή γουνοποιητικών προϊόντων) (άρθρο 79).
“Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καταργείται η επιβολή του φόρου πολυτελείας επί των γουνοποιητικών προϊόντων της Δ.Κ. 4303 προκειμένου για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου των γουνοποιών που έχει πληγεί ιδιαίτερα τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την πανδημία του  COVID-19.
Επίσης, επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση, αναφορικά με την απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας στα είδη που παραλαμβάνονται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή ετοίμων προϊόντων, προκειμένου να είναι σύμφωνη με την αρχική πρόθεση του νομοθέτη όπως εκφράσθηκε κατά τη θέσπιση του άρθρου 17 του ν. 3833/2010 (Α’ 40), καθώς και με την επικαιροποίηση των δασμολογικών κλάσεων, διακρίσεων και κωδικών Σ.Ο. βάσει του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. που ισχύει για το έτος 2022″  αναφέρεται  μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 79.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.