Quantcast
Σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει η έκπτωση 50% για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων - enikonomia.gr
share

Σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει η έκπτωση 50% για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

δημοσιεύτηκε:

Τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα που θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση και εργασίες στατικής επάρκειας, θέτει σε ισχύ από σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να συνεργαστούν με το μηχανικό τους και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ. Οι πολίτες πλέον μπορούν να συμψηφίσουν το μισό του προστίμου του αυθαιρέτου τους με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. «Στόχος όλων μας είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού», τόνισε ο κ. Στασινός.

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί από πέρσι μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του πρώην ΥΠΕΚΑ, οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται, αφορούν στην μεν ενεργειακή αναβάθμιση την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), στη δε στατική επάρκεια, τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4178 2013 δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.