Quantcast
Σενάριο μείωσης των επικουρικών συντάξεων σε 122.000 συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Σενάριο μείωσης των επικουρικών συντάξεων σε 122.000 συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Μείωση έως και 5,2% αναμένεται να δουν στις επικουρικές τους συντάξεις οι περίπου 122.000 συνταξιούχοι, ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, πρώην ναυτικοί και τεχνικοί τύπου που τα επικουρικά τους ταμεία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Παύλος Χαϊκάλης, εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όλα τα επικουρικά ταμεία που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πλέον, όπως ορίζει η δεύτερη υπουργική απόφαση Χαϊκάλη, τα ταμεία αυτά ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ και θα λειτουργούν «με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση».

Όπως συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα ταμεία που συγχωνεύθηκαν προκειμένου το ΕΤΕΑ να μετατραπεί σε υπερ-επικουρικό όλων των μισθωτών (και πλέον και όλων των αυτοαπασχολούμενων), οι υπό συγχώνευση κλάδοι διατηρούν την αυτοτέλειά τους.

Οι μεγάλες αλλαγές αναμένονται με την εφαρμογή του νέου, ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης του ταμείου, μέσω του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι θα υπόκεινται σε ενιαίους κανόνες και θα δικαιούνται αντίστοιχες παροχές.

Ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ για το 2015 και χωρίς την πρόβλεψη για ένταξη νέων κλάδων,  καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 326 εκατ. ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από την ένταξη των 11 ταμείων και κλάδων, όπως αυτή μετρήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι της τάξης των 16  εκατ. ευρώ.

Στο τρίτο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με αυτό το δεδομένο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέος γύρος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητά να περιοριστεί το εύρος τους μέσω της συγχώνευσης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, στη διοίκηση του ΕΤΕΑ κατατίθενται εισηγήσεις προκειμένου, οι συνταξιούχοι των νέων εντασσόμενων ταμείων ή κλάδων, να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις μειώσεις αυτές, από τον Οκτώβριο και μετά, εφόσον το ταμείο παρουσιάσει – όπως είναι αναμενόμενο – έλλειμμα.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι υπόλοιποι 1,6 εκατ. συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ είδαν τον Ιούλιο του 2014, την επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται οριζόντια κατά 5,2%, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.     

Τα ταμεία που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ είναι τα εξής:

α) Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

β) Kλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

γ) Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Ο.Α.Ε.Ε.δ) Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Ο.Α.Ε.Ε.

ε) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α.
στ) Τομέας (επικουρικής) Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Ε.Τ.Α.Α.

ζ) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Ε.Τ.Α.Α.η) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

θ) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
ι) Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) του Ν.Α.Τ. και

ια) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν.)

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των πυροσβεστών του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ αντίστοιχα αιτήματα αναμένεται να καταθέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και οι εκπρόσωποι των κλάδων της πρώην αστυνομίας πόλεων και της χωροφυλακής.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.