Quantcast
Σκρέκας: Έρχεται αύξηση στην επιδότηση ρεύματος - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Έρχεται αύξηση στην επιδότηση ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Θα αυξηθεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, όπως προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA .

Όπως είπε χθες το Σάββατο ε΄γινε ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διατεθούν για να στηριχθούν οι αυξημένοι λογαριασμοί των νοικοκυριών.

“Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό το οποίο έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών” , συμπλήρωσε και τόνισε ότι ” σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουμε επέκταση, αύξηση δηλαδή της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών” .

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα είναι ενίσχυση

” Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε αποφασίσει η ενίσχυση να είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά. … είναι για όλους τους καταναλωτές”, συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι “μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες είναι η επιδότηση από το κράτος. Ένα μέσο νοικοκυριό που έχει μια μέση κατανάλωση και ζει σε ένα σπίτι 100 τ.μ καταναλώνει κατά μέσο 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έρχεται η ΔΕΗ και επαυξάνει την έκπτωση που κάνει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, ώστε να καλύψει και τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι εμείς ενισχύουμε, ώστε για τις πρώτες 600 κιλοβατώρες επί της ουσίας να δει μια πολύ μικρή αύξηση το νοικοκυριό, της τάξεως των 3-4 ευρώ το μήνα. Άρα καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Εάν σας πω για παράδειγμα ότι 150 εκατ. ευρώ αρχικά είχαμε προβλέψει, η υπουργική απόφαση που εξέδωσα αναφέρει 470 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο. Καταλαβαίνετε ότι σε επίπεδο έτους εάν το ανάγουμε αυτό, μιλάμε για 1,5 δισ. ευρώ αναλογικής επιδότησης που θα έπρεπε να κάνουμε σε επίπεδο έτους για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εάν αυτό φαινόμενο της ακρίβειας συνεχιζόταν. Επαναλαμβάνω έχουμε μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που μαίνεται” .

” Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τα κέρδη που έχει ο ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” , σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακρίβεια: Γιατί στους λογαριασμούς ρεύματος δεν συμπεριελήφθησαν οι εκπτώσεις που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε γιατί στους λογαριασμούς ρεύματος που παρέλαβαν οι πολίτες δεν είχαν περάσει οι εκπτώσεις που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή όλοι έχουμε λάβει τους λογαριασμούς, είναι λογαριασμοί έναντι κατανάλωσης, απάντησε και ξεκαθάρισε ότι “οι έναντι λογαριασμοί έχουν έρθει ανάλογα με την περσινή κατανάλωση. Άρα εξαρτάται με το τι ηλεκτρική ενέργεια έχει καταναλώσει κάθε νοικοκυριό. Από την άλλη έχω να σας πω ότι οι εκκαθαριστικοί που είχαν καταφτάσει, είχαν φτάσει στα σπίτια μας τέλος Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου δεν έχουν προλάβει ακόμα να έχουν την κρατική επιδότηση ούτε την έξτρα έκπτωση από τη ΔΕΗ. Αυτά θα αρχίσει να τα βλέπει το νοικοκυριό, το κάθε νοικοκυριό στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα αρχίσουν να καταφτάνουν τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο”.

Τον Οκτώβριο η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ

Επίσης υπενθύμισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το πρώτο πακέτο μέτρων για το ρεύμα και πρόσθεσε ότι το ποσό της επιδότησης για το ρεύμα είχε προϋπολογιστεί στα 150 εκατ. ευρώ.

“Είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και από εκεί και πέρα θα βλέπουμε, θα ερχόμαστε και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης” και ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα: ” Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο τότε η τιμή χονδρεμπορικής ήταν περίπου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Οκτώβριο η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ” .


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Όπως είπε ” Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.