Quantcast
Σκυλακάκης για το ρεύμα: Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές αν υπάρξει κρίση - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης για το ρεύμα: Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές αν υπάρξει κρίση

δημοσιεύτηκε:

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους ευρωπαϊκούς από τους εθνικούς πόρους και να κάνουμε ανακατεύθυνση όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση, γιατί η ενέργεια που προέρχεται από φυσικούς πόρους δεν μπορεί να χρηματοδοτείται όπως παλιότερα», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο Olympia Forum IV που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «η Ελλάδα, για να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει την ανακατανομή των πόρων, χωρίς να ξεφύγουμε από τους στόχους μας, αλλά να πάμε ακόμη ταχύτερα».

Ερωτηθείς για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «μας επηρεάζει ο καιρός στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά του αερίου σε όλο τον κόσμο. Οπότε δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το εάν θα υπάρξει κρίση. Όμως θα υπάρξει στήριξη και βοήθεια στους καταναλωτές αν παρατηρηθούν προβλήματα».

Σύμφωνα με την «Ημερησία» ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «αν δεν υπάρξει κρίση, θα τελειώσει ο μηχανισμός, όπως έχει προγραμματιστεί στις 31.12.2023 και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους και στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Που σημαίνει βοήθεια σε αυξημένη περίμετρο».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση, με αφορμή την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφές στην Θεσσαλία, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να διαπραγματευτεί ανάλογα με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την ένταση των μελλοντικών κλιματικών φαινομένων αυτή τη στιγμή».

«Πέπει να ζήσουμε σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα. Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού, γεγονός που για τα αντιπλημμυρικά μας έργα ήταν ακραίο, μιας και τέτοιες θεομηνίες γίνονται μία φορά στα 50 χρόνια. Οπότε με αυτά τα έργα δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού», είπε.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα από την καταστροφή, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «είναι απαραίτητο να εισάγουμε μαζί με την έννοια της αντιπλημμυρικής προστασίας, εκείνη της αντιπλημμυρικής ανθεκτικότητας. Ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να βασίζεται πάνω στα νέα κλιματικά μοντέλα, και να γίνεται παράλληλα ανάλογη ανάλυση του κόστους. Όμως πάνω και πέρα απ’ όλα πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.