Quantcast
Σπεύδουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα πριν εφαρμοστούν πλήρως οι νέες αντικειμενικές αξίες - enikonomia.gr
share

Σπεύδουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα πριν εφαρμοστούν πλήρως οι νέες αντικειμενικές αξίες

δημοσιεύτηκε:

Δώδεκα ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες για να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν αυξηθούν οι φόροι ακινήτων από το 2019. Συγκεκριμένα, όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε 3.792 περιοχές της Ελλάδας το 2019 θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες εφαρμόστηκαν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ και θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους φόρους από την Πρωτοχρονιά του 2019. Ήδη με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2018 να “ξεφορτωθούν” κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα, το 10μηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης παρουσίασαν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι εισπράξεις κατά 273 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες σπεύδουν στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα που διαθέτουν, είτε τμήμα της ακίνητης περιουσίας ή να δημιουργήσουν εταιρείες με στόχο να καταβάλλουν μικρότερους φόρους στο Δημόσιο, καθώς από το νέο έτος οι αντικειμενικές αξίες που αναπροσαρμόστηκαν τον περασμένο Ιούλιο μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή. Τον τελευταίο καιρό οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30- 35%, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή οι αγοραπωλησίες αφορούν κυρίως σε περιοχές όπου αυξήθηκαν οι τιμές της εφορίας τον περασμένο Ιούλιο. Αντίθετα στο κέντρο υπάρχει μεικτή εικόνα.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.