Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι θα λάβουν επιδότηση επιτοκίου και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα “ανταμοιβής” - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι θα λάβουν επιδότηση επιτοκίου και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα “ανταμοιβής”

δημοσιεύτηκε:

Επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων θα λάβει συγκεκριμένη κατηγορία νοικοκυριών από τις τράπεζες. Αυτό αφορά  σχεδόν 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά αλλά για να λάβουν αυτήν την επιδότηση θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αυτά είναι τα εξής:

1. Τα εισοδηματικά κριτήρια:

Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 27.300 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

  • Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι έως 9.100 ευρώ
  • Για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη είναι έως  13.650 ευρώ
  • Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 3 μέλη ή για μια  μονογονεϊκή οικογένεια  που έχει ένα ανήλικο μέλος είναι έως  18.200 ευρώ
  • Για ένα νοικοκυριό  που αποτελείται  από 4 ή  για μια μονογονεϊκή οικογένεια  που δύο ανήλικα μέλη είναι έως 22.750 ευρώ
  • Για ένα νοικοκυριό  που αποτελείται από 5 μέλη και πάνω ή  για μια μονογονεϊκή οικογένεια  που έχει 3 ανήλικα μέλη και πάνω είναι έως 27.300 ευρώ

2. Τα περιουσιακά κριτήρια:

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 156.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ.

β. Περιουσιακό τεκμήριο:

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριο* μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο/100.

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ως όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού ορίζονται τα ακόλουθα:

  • Σύνθεση Νοικοκυριού Όρια καταθέσεων / μετοχών, ομολόγων κ.λπ.
  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.100 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 13.650 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 18.200 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 22.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 27.300 ευρώ

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

α) Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,

β) δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

γ) δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και

δ) δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

3. Κριτήρια διαμονής: Ο δικαιούχος ένταξης στο πρόγραμμα πρέπει να έχει ως κύρια κατοικία το ακίνητο επί του οποίου έχει εγγραφεί εμπράγματο βάρος για την εξασφάλιση της οφειλής του προς το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

Το πρόγραμμα “ανταμοιβής” περίπου 400.000 συνεπών δανειοληπτών

Υπενθυμίζεται  πως από την εξόφληση της δόσης του Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα “ανταμοιβής”  το οποίο αφορά  σχεδόν 400.000 συνεπείς δανειολήπτες . Η νέα δόση υπολογίζεται σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, όπως διαμορφώθηκε στις 31 Μαρτίου, μειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης (-0,20%). Το επιτόκιο αυτό θα διατηρηθεί σταθερό σε όλη τη 12μηνη περίοδο που ισχύει το πρόγραμμα, όπως ανέφεραν πρόσφατα σε ανακοινώσεις τους οι συστημικές τράπεζες.

Ωστόσο οι Συνεταιριστικές τράπεζες “ψαλίδισαν ” το επιτόκιο  αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%).

Το πρόγραμμα ισχύει για στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα:

  • Το δάνειό  των πολιτών να έχει εκταμιευτεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022
  • Το δάνειο των πολιτών  να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και  τις 28 Απριλίου του 2023.

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται αυτόματα, χωρίς την υποβολή αίτησης αίτηση. Για για να διατηρηθεί όμως  η προνομιακή τιμολόγηση σε όλη τη διάρκεια της περιόδου που ισχύει το πρόγραμμα θα πρέπει  οι πολίτες  να παραμείνουν συνεπείς στην εξόφληση της δόσης του δανείου κάθε μήνα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.