Quantcast
Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Τι ισχύει για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Τι ισχύει για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τους νέους και τα ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Σπίτι μου ” και δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το δάνειό  τους έδωσε σήμερα στο Open ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.  

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους νέους που θα λάβουν χαμηλότοκο δάνειο στο πλαίσιο του προγράμματος και δεν θαα μπορούν να αποπληρώσουν τη δόση απάντησε πως είναι «τραπεζικό δάνειο ». «Θέλω να είμαι σαφής δεν είμαστε πολιτικοί  Άι Βασίληδες. Δεν είπαμε πάρτε κόσμε λεφτά τσάμπα » πρόσθεσε. Και ξεκαθάρισε ότι είναι δάνεια στα οποία το κράτος συμβάλει προκειμένου ο πολίτης να έχει χαμηλότερο επιτόκιο. Δηλαδή το κράτος παρέχει διευκολύνσεις στο να υπάρχουν καλύτεροι όροι στα δάνεια αυτά.

Το πρόγραμμα 

Υπενθυμίζεται ότι  ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα είναι συμβολικό: με τα σημερινά δεδομένα είναι στο 1 % αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80 %. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10 % της αξίας του σπιτιού αντί για  20 % που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων. Τέλος με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα μισθωτοί με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ίσο με 715 ευρώ το μήνα. Με άλλα λόγια, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ  θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1680 ευρώ.

Τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η κατοικία όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο, θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Απάντησε πως θα συμβεί ό,τι προβλέπεται για όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια. «Είναι δάνειο πρέπει να κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς. Άλλο είναι  το πρόγραμμα στέγη το οποίο καλύπτει περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες  μας»  σημείωσε μεταξύ άλλων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.