Quantcast
Στην Αθήνα τα χαμηλότερα ενοίκια γραφείων στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Στην Αθήνα τα χαμηλότερα ενοίκια γραφείων στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό διαθέσιμων χώρων παρουσιάζει η Αθήνα μετά το Κίεβο ενώ τα ενοίκια των γραφείων είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Αυτό προκύπτει με βάση την τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle (η οποία συνεργάζεται στη χώρα μας με την εταιρεία συμβούλων Αθηναϊκή Οικονομική) για τα ενοίκια γραφείων πανευρωπαϊκά στο τέλος του 2014 και τις προοπτικές για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα της JLL τα ενοίκια γραφειακών χώρων στην Αθήνα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Φτάνουν τα 204 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως (δηλαδή 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα) για γραφεία υψηλών προδιαγραφών.

Οσο για το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων (δηλαδή των ξενοίκιαστων γραφείων) προσεγγίζει σήμερα το 19,1% και είναι ακόμα υψηλότερο σε περιφερειακές αγορές της Αθήνας ή σε κτίρια γραφείων παλαιότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της JLL, η Αθήνα βρίσκεται αυτή την στιγμή στο χαμηλότερο σημείο του οικονομικού κύκλου (”ρολόι” το ονομάζει η εταιρεία) μαζί με άλλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, η Πράγα, η Βουδαπέστη κ.α..

Η εταιρεία εξετάζει συνολικά 75 ευρωπαϊκές πόλεις, που θεωρεί ως τις σημαντικότερες αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπής, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, μεταξύ των οποίων και η ελληνική πρωτεύουσα.

Με βάση την πρόβλεψη για εφέτος, το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί, κατά τα πρότυπα των προηγούμενων ετών η ”κυριαρχία” των υποψηφίων μισθωτών- επιχειρήσεων, που θα εξακολουθήσουν να έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά τις νέες μισθώσεις.

Με βάση την έκθεση της JLL, η πιο ακριβή αγορά για γραφεία στην Ευρώπη παραμένει το Λονδίνο (περιοχή West End) με πολύ χαμηλό ποσοστό διαθεσιμότητας, στο 2,6% και ακολουθεί η Μόσχα και το Παρίσι.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.