Quantcast
Στην εφορία τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα - Οι κυρώσεις και η ρύθμιση που βρίσκεται στα... σκαριά - enikonomia.gr
share

Στην εφορία τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα – Οι κυρώσεις και η ρύθμιση που βρίσκεται στα… σκαριά

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τα ανασφάλιστα οχήματα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή“, η ρύθμιση αυτή θα προβλέπει πως με απευθείας βεβαίωση του προστίμου από τις φορολογικές Αρχές μέσω μηνύματος που θα αποστέλλει η ΑΑΔΕ θα επιβαρύνονται οι οδηγοί των ανασφάλιστων οχημάτων που εντοπίζονται από τη διασταύρωση των στοιχείων  των βάσεων δεδομένων που τηρούν το υπουργείο Μεταφορών  και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου, του φορέα  δηλαδή που πιστοποιεί τα ασφαλισμένα οχήματα  όλης της χώρας.

Επίσης επισημαίνεται πως η  ρύθμιση αυτή έχει ως στόχο την αλλαγή  του τρόπου] επιβολής των κυρώσεων για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Το πρόστιμο και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Πάντως όσοι δεν συμμορφωθούν  θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις  όπως η αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες  και αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας. Με βάση τα  στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων ανέρχεται σε 6,5 εκατ. Με δεδομένο ωστόσο ότι κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Τροχαία- πρόκειται για περίπου 10.000 ελέγχους τον χρόνο-το 8% αυτών αποδεικνύεται  ότι δεν διαθέτει  κάλυψη αστικής ευθύνης, υπολογίζεται  ότι το σύνολο  των ανασφάλιστων είναι περί τις  500.000.Το νούμερο αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με  παλαιότερες εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον αριθμό των ανασφάλιστων έως και 1 εκατ. αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει υψηλό  και αποτελεί μια κινούμενη βόμβα στην άσφαλτο με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών, που εκτός από τη βάση δεδομένων με τα ασφαλισμένα οχήματα αναλαμβάνει να αποζημιώσει και όσους  έχουν πέσει θύματα ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Βάσει των στοιχείων αυτών, το πλήθος των αποζημιώσεων που υποχρεώθηκε να καλύψει το Επικουρικό για ατυχήματα  που προκάλεσαν ανασφάλιστα οχήματα την τελευταία 5ετία ανήλθε σε 7.832 και τα ποσά ανήλθαν συνολικά στα 88,7 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.