Quantcast
"Στο σφυρί" για μια "χούφτα" ευρώ—Σε εισπρακτικές εταιρείες η «μερίδα του λέοντος»  - enikonomia.gr
share

“Στο σφυρί” για μια “χούφτα” ευρώ—Σε εισπρακτικές εταιρείες η «μερίδα του λέοντος» 

δημοσιεύτηκε:

«Στο σφυρί» για μια «χούφτα» ευρώ: Από όλα έχει η λίστα των πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς βγαίνουν στο «σφυρί» οικόπεδα για μόλις …. 100 ευρώ (!), αποθήκες για 1.000, αγροτεμάχια για ποσό 1.950 ευρώ, ακόμη και γραφεία για 4.225 ευρώ !!! Το «μενού» των πλειστηριασμών συμπληρώνουν μια εξαώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, ένα … πλοίο για 28.666 ευρώ, ως και πετρελαιοκίνητος φορτωτής με κουβά!!! 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Την συντριπτική πλειοψηφία των διαδικασιών την έχουν κινήσει εισπρακτικές εταιρείες: Ολόκληρες βιομηχανικές μονάδες, ξενοδοχεία, καταστήματα χώρους στάθμευσης, αποθήκες, διαμερίσματα, μονοκατοικίες αγροτεμάχια και οικόπεδα, πλοία και πετρελαιοκίνητοι φορτωτές  έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, με κυρίως τα fund να είναι εκείνα που επιχειρούν να εισπράξουν χρέη βγάζοντας στο «σφυρί» ακίνητα και κινητές αξίες.

Τιμές πρώτης προσφοράς για οικόπεδα από… 100€

Δεν διστάζουν μάλιστα να «βάλουν χέρι» σε ολόκληρες περιουσίες για ελάχιστα χρήματα: Είναι ενδεικτικό πως οικόπεδο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης βγαίνει στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 100 ευρώ, αποθήκη για 1.000 ευρώ στο Κερατσίνι, θέση στάθμευσης για 1.820 ευρώ στο Ηράκλειο Αττικής, αγροτεμάχιο στην Κοζάνη για 1.950 ευρώ ως και γραφεία για 4.225 ευρώ στον Πειραιά. 

Στον αντίποδα για ποσό που ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ βγαίνει στο «σφυρί», πολυκατοικία 6 ορόφων στο κέντρο της Αθήνας για χρέη εμπορικής εταιρείας που «βάρεσε κανόνι»! 

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» εισπρακτικές είναι εκείνη οφειλέτη που διατηρούσε εκκοκκιστήριο και βλέπει την εισπρακτική να βγάζει «στο σφυρί» πετρελαιοκίνητο φορτωτή με κουβά, κατασκευής CATERPILLAR, μαζί με τα … τέσσερα ελαστικά του!

«Παιχνίδι» στους πλειστηριασμούς από εισπρακτικές 

Η διαχείριση σχεδόν του συνόλου των «κόκκινων δανείων» έχει περάσει πλέον στις εισπρακτικές, για αυτό και σπάνια πια εμφανίζονται τραπεζικά ιδρύματα στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως επισπεύδοντες.

Και αυτό γιατί, μπορεί από το 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 τα «κόκκινα δάνεια» που είχαν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 110 δισ. ευρώ να εμφανίζεται πως περιορίστηκαν δραστικότατα στα μόλις 18 δισ. (!!), η πραγματικότητα όμως είναι πως περί τα 100 δισ. απλά … «μετακόμισαν» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις εισπρακτικές που είναι εκείνες που κάνουν πλέον το «παιχνίδι». 

Ποιοι εξαιρούνται από πλειστηριασμούς 

Το σίγουρο είναι πως η διαδικασία των πλειστηριασμών έχει ανοίξει για τα καλά και μπορεί πλέον να βγει «στο σφυρί» ακόμη και κύρια κατοικία! Εξαιρείται από πλειστηριασμό  η κύρια κατοικία των λεγόμενων ευάλωτων νοικοκυριών!!

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017.

Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο
νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του
νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά
15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. 

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. 

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.