Quantcast
Συμβασιούχοι: «Παράθυρο» για παράταση απασχόλησης - enikonomia.gr
share

Συμβασιούχοι: «Παράθυρο» για παράταση απασχόλησης

δημοσιεύτηκε:

«Πράσινο φως» για μεγαλύτερη παραμονή στις θέσεις τους ανάβει το Νομικό Συμβούλιο του κράτους (ΝΣΚ) για πολλούς συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (και όχι μόνο), που έχουν εξασφαλίσει μια προσωρινή διαταγή ή μια ευνοϊκή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με παλαιότερη γνωμοδότηση του 2008, το Ε’ τμήμα του ΝΣΚ «μετρά» διαφορετικά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 24 μηνών, που δεν πρέπει να ξεπεράσει ο συμβασιούχος μέσα από την ανανέωση των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας.

Ενώ μέχρι τώρα στο 24μηνο συνυπολογιζόταν ως χρόνος εργασίας και το διάστημα κατά το οποίο ο συμβασιούχος παρέμενε εργαζόμενος χάρη σε μια προσωρινή δικαστική διαταγή ή σε μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων με τη νέα γνωμοδότηση του ΝΣΚ κρίνεται ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται για το «πλαφόν» των 24 μηνών τα χρονικά διαστήματα των ευνοϊκών γι αυτόν δικαστικών αποφάσεων.

Στην πράξη, με τη νέα γνωμοδότηση (76/16), σύμφωνα με τα ‘Εθνος πολλοί συμβασιούχοι μπορούν να πετύχουν σημαντική επιμήκυνση του χρόνου παραμονής τους στη θέση εργασίας, αρκεί να έχουν εξασφαλίσει μια σχετική διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, εν αναμονή της έκδοσης οριστικής απόφασης για την αγωγή που έχουν υποβάλει.

Το Ε’ τμήμα του ΝΣΚ παρέπεμψε το «καυτό» νομικό ζήτημα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Το σύνολο των συμβασιούχων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αριθμεί 79.079 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου και ωρομίσθιους σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.