Quantcast
Συντάξεις Αυγούστου και επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε πρώτοι στα ΑΤΜ - enikonomia.gr
share

Συντάξεις Αυγούστου και επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε πρώτοι στα ΑΤΜ

δημοσιεύτηκε:

Το “χρώμα” του χρήματος θα δουν τις επόμενες ημέρες αρκετοί πολίτες καθώς θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου αλλά και μια σειρά από επιδόματα και παροχές  από τον ΟΠΕΚΑ.

 Συντάξεις

Αναλυτικά:

  • Oι τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα πληρώσουν την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στους ασφαλισμένους.
  • Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 θα  πληρωθούν από τους  τέως φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ  οι  κύριες και οι  επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9.
  • Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 θα δοθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Επιδόματα

Στις 31 Ιουλίου θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ μια σειρά από επιδόματα και παροχές στους δικαιούχους. Αναλυτικά:

-Την τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού: Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του 2023, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022. Επίσης επισημαίνεται πως το  ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

  • Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
  • Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Υπενθυμίζεται πως η δόση αυτή θα είναι αυξημένη κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει η απόφαση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη. Αναλυτικά για να επιχορηγηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Γ’ διμήνου 2023, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 172.360.000,00 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Διευκρινίζεται δε πως η καταβολή αυτής της δόσης δεν επηρεάζεται από το εάν κάποιος έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση του. Από την παραπάνω απόφαση προκύπτει πως θα καταβληθούν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και πως θα πληρωθούν περισσότεροι πολίτες. Υπενθυμίζεται δε πως η δεύτερη δόση του επιδόματος για το 2023 δόθηκε στις 31 Μαΐου και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ είχαν δείξει πως καταβλήθηκαν 152.172.059 ευρώ σε 664.614 δικαιούχους.

-Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η πληρωμή αυτή θα αφορά τους δικαιούχους  που έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Ιουνίου 2023 και έχει εγκριθεί. Σημειώνεται δε πως η καταβολή του ΕΕΕ αναμένεται να γίνει  με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών

-Το επίδομα στέγασης

Η πληρωμή αυτή θα αφορά τους  δικαιούχους που  έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Ιουνίου 2023.

-Το επίδομα γέννησης

Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ: Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για δίδυμα είναι 4.000 ευρώ  κ.ο.κ

-Αλλά την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και τα προνοιακά αναπηρικά και τα διατροφικά επιδόματα, η στεγαστική Συνδρομή, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και η Σύνταξη Υπερηλίκων.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.