Quantcast
Συντάξεις: Έρχεται διπλό "μπόνους" - Ποιοι και πότε θα το λάβουν - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Έρχεται διπλό “μπόνους” – Ποιοι και πότε θα το λάβουν

δημοσιεύτηκε:

Διπλό “μπόνους” αναμένεται να  λάβουν από το 2023 πολλοί συνταξιούχοι

Αναλυτικά:

Α. Αυξήσεις έως και 7%

Αυξήσεις έως και 7% αναμένεται να λάβουν από το 2023 πολλοί συνταξιούχοι. Ωστόσο το ακριβές ποσοστό θα διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2022  από τον ρυθμό  ανάπτυξης της χώρας  και την πορεία του πληθωρισμού. Συνεπώς οι αυξήσεις αναμένονται να δοθούν από τις συντάξεις Μαρτίου και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι αυξήσεις αυτές τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023 και αυτό θα αφορά την Εθνική αλλά και την ανταποδοτική σύνταξη. Συνεπώς οι συντάξεις  που θα εκδοθούν από το επόμενο έτος  θα έχουν αυξημένη  βάση  υπολογισμού από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά. Εάν λοιπόν αυξηθούν οι συντάξεις στο 7 %, τότε αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί 7% η Εθνική Σύνταξη και 7 % η ανταποδοτική  σύνταξη. Αυτό μεταφράζεται ως εξής:

Η Εθνική σύνταξη που διαμορφώνεται  σήμερα στα 384 ευρώ με 15ετή ασφάλιση θα αυξηθεί στα 411  ευρώ για όσους δικαιούνται πλήρη Εθνική Σύνταξη ( πάνω  από 20 ετία ασφάλισης ) και 370 ευρώ  για όσους αποχωρούν με 15ετία.

Οι πραγματικές αυξήσεις 

Πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους θα δουν :

  • Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι.  Πρόκειται για όσους βγήκαν στη σύνταξη από τις 13 Μαΐου  2016 και μετά.
  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι. Αυτό αφορά αυτούς που διατηρούν την προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης. Ωστόσο αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης.

Β. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

“Τέλος “από την 1η Ιανουαρίου του 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους.  Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα η εισφορά αλληλεγγύης  παρακρατείται σε μηνιαία  βάση από 2,2% έως και 10% από όλες τις συντάξεις  άνω των 1000 ευρώ, δηλαδή το ποσοστό αυτό  επιβάλλεται σε φορολογητέα  ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ.

Γ.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Αναδρομικά  ποσά 11μήνου (Ιουνίου  2015 –Μαΐου  2016)  από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις αλλά και δώρα και επιδόματα κύριων και επικουρικών αναμένεται να λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020 και δικαιώθηκαν.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.