Quantcast
Συντάξεις Μαΐου 2023 και επίδομα παιδιού: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές - enikonomia.gr
share

Συντάξεις Μαΐου 2023 και επίδομα παιδιού: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

δημοσιεύτηκε:

Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Μαΐου 2023 στους δικαιούχους.

Αναλυτικά:

1.Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ , το  ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών),το  ΝΑΤ αναμένεται να πληρώσουν την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 τις συντάξεις μηνός Μαΐου 2023.

2.ΙΚΑ και Δημόσιο

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλουν την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 τις συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ  λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι συντάξεις από το Δημόσιο  στους ασφαλισμένους των οποίων  ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

3.ΙΚΑ και Δημόσιο

  • Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 θα καταβληθούν από τον ΙΚΑ οι συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Την ίδια ημέρα  θα καταβάλει το Δημόσιο τις συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Σημείωση: Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι συντάξεις των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων  του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα πληρωθούν όπως  στο Δημόσιο.

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 Απριλίου

Στις 28 Απριλίου αναμένεται να καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ το επίδομα παιδιού  σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αυτό αφορά περίπου 4.000 αιτήσεις περιπτώσεις δικαιούχων που απορρίφθηκαν κατά την τακτική εκκαθάριση του επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ μηνός Μαρτίου. Σημειώνεται πως απορρίφθηκαν ορισμένες αιτήσεις δικαιούχων του επιδόματος παιδιού επειδή έχουν εκκρεμότητες  φορολογικής φύσης των προηγούμενων ετών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της πληρωμής που έγινε για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Διευκρινίζεται ότι δεν είναι οριστικό το χρέος που εμφανίζεται για τις παραπάνω περιπτώσεις. Επίσης επισημαίνεται πως οι παραπάνω  δικαιούχοι θα έχουν στις αρχές Απριλίου προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του επιδόματος παιδιού.

Πότε θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού για το 2023, μετά θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων.

Σημειώνεται δε πως από εδώ και στο εξής μερικές από τις προϋποθέσεις  που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού θα  είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο – και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 θα πρέπει να καταχωρούνται  απαραιτήτως τα σχετικά πεδία: όπως τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Όταν θα διασταυρώνονται  όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας,  τότε η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά.  Διαφορετικά εάν δεν διασταυρωθούν τα στοιχεία αυτά τότε θα εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση και ο αιτών  θα καλείται να επισυνάψει το απαραίτητο δικαιολογητικό στην ηλεκτρονική αίτηση Α21.

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θα θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ δημοσιεύθηκε ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού. Αναλυτικά:

Το εξαρτώμενο τέκνο μου είναι ηλικίας 4 έως 16 ετών αλλά δεν φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση δικαιούμαι το επίδομα;

Όχι.

 Σε περίπτωση που το εξαρτώμενο τέκνο μου υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη λόγω αδικαιολογήτων απουσιών δικαιούμαι το επίδομα;

Στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών το επίδομα διακόπτεται από 1-7-2023 μέχρι 31-12-2023 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

Το εξαρτώμενο τέκνο μου δεν ήταν γραμμένο στο σχολικό έτος 2022-2023 δικαιούμαι επίδομα παιδιού αν εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024.

Επίδομα για το έτος 2023 δεν θα δικαιούστε, εφόσον το τέκνο εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024 θα δικαιούστε επίδομα παιδιού από το έτος 2024 και μέχρι 30-6-2024 που θα ελεγθεί εκ νέου η επαρκής φοίτηση στο εν λόγω σχολικό έτος.

Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;

Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών. Τι μπορώ να κάνω;

Στις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και το αναφέρει ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.

Πήρα τις πρώτες διμηνιαίες δόσεις του 2023 και μετά την υποβολή του φετινού Ε1 δεν δικαιούμαι επίδομα παιδιού. Πώς μπορώ να επιστρέψω το ποσό που εισέπραξα;

Η/οι χορηγηθείσα/ες δόση/εις θεωρείται/ούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και θα πρέπει να επιστραφεί/ουν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς Αρ. Λογαριασμού GR 78 01710170 0060 1703 0022 477), με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας. Αντίγραφο του παραστατικού – καταθετηρίου, πρέπει να σταλεί στον ΟΠΕΚΑ. Στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ θα βρείτε στην σελίδα της Επικοινωνίας της εφαρμογής.

Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετράται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στην αίτηση Α21 και διαθέτουν ΑΦΜ με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (άρθρο 214 του ν.4512/2018). Ο υπολογισμός γίνεται κάθε φορά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα στοιχεία αντλούνται από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Επιδόματος Παιδιού (Α21), αυτόματα.

Το ποσό που ανακτάται μέσω της διαλειτουργικότητας των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων (της ΑΑΔΕ και του Α21), είναι συνολικό και προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους εισοδημάτων όλων των ΑΦΜ που συμμετέχουν στην αίτηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης των εισοδημάτων αυτών ή το μέλος της οικογένειας στο οποίο αντιστοιχούν.

Προστίθενται εισοδήματα που δεν έχω και φαίνεται να μένω εκτός εισοδηματικών κριτηρίων. Εμφανίζεται μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του εκκαθαριστικού της εφορίας. Πώς εξηγείται;

Για κάθε ΑΦΜ που συμμετέχει στην αίτηση του Α21 με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, στο φορολογητέο εισόδημα του Πίνακα Γ1 του εκκαθαριστικού, προστίθενται τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του Πίνακα Δ1 δηλαδή, τα ποσά που συνιστούν εισόδημα αλλά φορολογούνται στην πηγή προέλευσή τους, κατά το μέρος που δεν αφορούν επιδόματα που δεν προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα (πχ. επίδομα παιδιού προηγούμενου έτους,κλπ.

Το προηγούμενο έτος έλαβα και τις 6 δόσεις του επιδόματος παιδιού κανονικά. Στην φετινή αίτηση Α21 μου παρακρατούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέρος των ποσών που έλαβα το προηγούμενο έτος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού Α21 των προηγούμενων ετών, εκκαθαρίζονται πριν από κάθε νέα πληρωμή, με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση για το κάθε αντίστοιχο έτος (αρχική ή τροποποιητική). Εφόσον έχει αλλάξει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα ( π.χ. υποβλήθηκε τροποποιητική ΔΦΕ) για κάποιο έτος, το επίδομα παιδιού επαναϋπολογίζεται με βάση την τελευταία τροποποίηση της ΔΦΕ του έτους αυτού. Εφόσον αρχικά χορηγήθηκε στον δικαιούχο μεγαλύτερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει ότι δικαιούται μικρότερο, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές. Σε περίπτωση που αρχικά χορηγήθηκε μικρότερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει δικαίωμα για μεγαλύτερο, το ποσό της διαφοράς καταβάλλεται αναδρομικά.

Το παιδί μου γεννήθηκε εντός του 2023, από πότε δικαιούμαι επίδομα για το παιδί αυτό;

Από τον επόμενο μήνα της γέννησης του παιδιού, πχ το παιδί που γεννήθηκε τον Ιανουάριο επιδοτείται από τον Φεβρουάριο 2023. Το παιδί που θα γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 δεν επιδοτείται για το έτος αυτό, αλλά θα δηλωθεί στην αίτηση που θα υποβληθεί για το έτος 2024.

Είναι υποχρεωτικό να είμαι δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) που θα δηλώσω στην αίτηση Α21;

Ναι. Για να σας καταβληθεί το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος, πρέπει να δηλώσετε τραπεζικό λογαριασμό (IBAN), στον οποίο να είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.