Quantcast
Συντάξεις: Ποιοι και γιατί θα δουν αυξήσεις το 2024 - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Ποιοι και γιατί θα δουν αυξήσεις το 2024

δημοσιεύτηκε:

Νέα αύξηση της τάξεως του 4,5% αναμένεται να λάβουν οι ασφαλισμένοι στις συντάξεις τους καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας εκτιμάται ότι θα “τρέξει” με 4% το 2023 και ο πληθωρισμός με 5%.

Σημειώνεται πως αυτό το ποσοστό της αύξησης  στις συντάξεις προκύπτει από το 4% της ανάπτυξης το οποίο προστίθεται με το 5% του  πληθωρισμού και μετά το αποτέλεσμα διαιρείται διά 2. Διευκρινίζεται πως εάν αναθεωρηθεί προς τα πάνω το ποσοστό πληθωρισμού, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα υπερβεί το 5%.

Το κέρδος των συνταξιούχων

Σημαντικό θα είναι το κέρδος για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα. Αναλυτικά:

  • Πρώτον: Μεγαλύτερη καθαρή αύξηση θα έχουν το 2024 στις συντάξεις τους οι ασφαλισμένοι που μηδένισαν φέτος την προσωπική τους διαφορά.
  • Δεύτερον: Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα μπορούν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης. Με 4% αύξηση θα μείνει μεγαλύτερο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, ενώ με 5% και πιο πάνω θα φύγει το  μεγαλύτερο μέρος.
  • Τρίτον: Να υπάρξει ένας πιο μόνιμος μηχανισμός για τη στήριξη των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά προκειμένου να μη χάνονται οι ετήσιες αυξήσεις.

Το  βασικότερο σενάριο είναι να καταβληθεί εν νέου ένα επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 200 ευρώ με 300 ευρώ στους συνταξιούχους  που θα χάσουν την αύξηση του 2024. Ωστόσο  ένα άλλο σενάριο είναι να ενσωματωθεί ένα μέρος της διαφοράς στη σύνταξη.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.