Quantcast
Συντάξεις: Πώς και πόσο αυξάνεται το μηνιάτικο για 400.000 συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Πώς και πόσο αυξάνεται το μηνιάτικο για 400.000 συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Κέρδος έως και 537 ευρώ βγάζουν για τους συνταξιούχους 4 μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τα μέτρα αυτά ωφελούνται περίπου 400.000 συνταξιούχοι, που θα παίρνουν μεγαλύτερο μηνιάτικο, πριν από τις κανονικές αυξήσεις του 2024, και άλλοι 300.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πάρουν σύνταξη την οποία είχαν «ξεγράψει» λόγω χρεών.

Τα 4 μέτρα που ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

  • Κατάργηση της ποινής 30% από τις συντάξεις όσων εργάζονται και αντικατάστασή της από μια μικρότερη κράτηση (10% ή 15%) στο εισόδημα που αποκτούν από την απασχόλησή τους.
  • Έκδοση σύνταξης σε ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 20.000 ευρώ.
  • Έκδοση σύνταξης σε αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ, καθώς και εδώ δεν προβλέπεται έκδοση σύνταξης.
  • Μείωση της εισφοράς που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι από την κύρια σύνταξη υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), γνωστής και ως Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Το πρώτο μέτρο για την ελάφρυνση της ποινής σε συνταξιούχους που εργάζονται αφορά σε περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων δηλώνουν απασχόληση οι 42.000. Ο ΕΦΚΑ, από τις περικοπές που εφαρμόζει με το ισχύον σύστημα (μείον 30% στη σύνταξη), έχει αποτροπή δαπάνης περίπου 14 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή εξοικονομεί σχεδόν 170 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Εκτιμάται ότι με την κατάργηση της ποινής από τη σύνταξη θα δηλώσουν απασχόληση πολύ περισσότεροι, ενώ όσοι ήδη απασχολούνται θα έχουν κέρδος που μπορεί να φτάνει στα 537 ευρώ το μήνα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα ένας συνταξιούχος που εργάζεται και το δηλώνει στον ΕΦΚΑ έχει τις παρακάτω κρατήσεις:

  • Ποινή μείωσης σύνταξης 30%. Η ποινή επιβάλλεται στην κύρια ή και στην επικουρική, εφόσον υπάρχει.
  • Κράτηση ασθένειας 6% στη σύνταξη (κύρια ή και επικουρική) μετά την ποινή.
  • Ασφαλιστική εισφορά στο εισόδημα, με 6,67% για κύρια ασφάλιση, 3% για επικουρική και 2,55% υγεία ή εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών (από 230 ευρώ έως 620 ευρώ το μήνα)
  • Φόρο στο εισόδημα από εργασία μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων.

Με το νέο σύστημα, η ποινή στη σύνταξη καταργείται και ο συνταξιούχος που εργάζεται και το δηλώνει θα έχει:

  • Κράτηση 10% (ή 15%) στο εισόδημα που αποκτά από την εργασία.
  • Εισφορά ασθένειας 6% σε ολόκληρη τη σύνταξη.
  • Ασφαλιστική εισφορά στο εισόδημα, με 6,67% για κύρια ασφάλιση, 3%, επικουρική και 2,55% υγεία ή εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών (από 230 ευρώ έως 620 ευρώ).
  • Φόρο στο εισόδημα από εργασία που θα είναι μικρότερος, διότι, εκτός από τις ασφαλιστικές κρατήσεις, θα πρέπει να αφαιρείται και το πέναλτι εργασίας.

Για τη μείωση της ποινής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ότι «σήμερα ο ΕΦΚΑ παρακρατά το 30% από τη σύνταξη ακόμη και για μία ημέρα απασχόλησης του συνταξιούχου. Αυτό θα γίνει μηδέν και θα ορίσουμε ένα ποσοστό 10% με 15% που θα δίνεται από το εισόδημα υπέρ ΕΦΚΑ και θα βάλουμε έναν κόφτη που θα λέει ότι η έκτακτη αυτή εισφορά ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης».

Ο κόφτης για τον οποίο έκανε λόγο ο υπουργός εξετάζεται να είναι με βάση την εθνική σύνταξη των 413,76 ευρώ. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η νέα κράτηση είναι μεγαλύτερη, π.χ. στα 500 ευρώ, τότε αυτομάτως θα σταματά στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στα 413,76 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.