Quantcast
Συντάξεις: Το χρονοδιάγραμμα για έκδοση με λίγα "κλικ" - Για ποιους θα βγαίνει μέσα σε δύο μήνες - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Το χρονοδιάγραμμα για έκδοση με λίγα “κλικ” – Για ποιους θα βγαίνει μέσα σε δύο μήνες

δημοσιεύτηκε:

Η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων είναι, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ στο enikonomia.gr, το «κλειδί» για το ξεστοκάρισμα των εκκρεμοτήτων στα ταμεία απονομής. Ήδη οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν με τοn νόμο 4798/24/4/2021 αλλάζουν σημαντικά όσα ισχύουν έως σήμερα και δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο στην απονομή της σύνταξης που ανοίγει τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, την απλοποίηση της διαδικασίας του υπολογισμού των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, την ενίσχυση του ρόλου της χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης στη διαδικασία για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης και την εκ νέου ρύθμιση της διαδικασίας για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης
Παράλληλα, οι υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς με στόχο την άμεση ψηφιακή ολοκλήρωση του ΕΦΚΑ, ώστε οι διαδικασίες απονομής σύνταξης να γίνονται γρήγορα και με απλά βήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τις συντάξεις γήρατος των υγειονομικών (τ.ΤΣΑΥ), ενώ τον Ιούλιο θα μπουν στο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας, ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα γκισέ των ταμείων.
Στην επόμενη φάση και συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2021, εκτιμάται ότι θα μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά αίτημα για σύνταξη οι μισθωτοί, οι υπάλληλοι του δημοσίου και οι μηχανικοί, ενώ προς το τέλος του έτους, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα εισαχθούν στο νέο ψηφιακό καθεστώς υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης ελεύθεροι επαγγελματίες, νομικοί και εργαζόμενοι στον Τύπο.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης συνταξιοδότησης για τους αγροτο-κτηνοτρόφους, δηλαδή τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ, καθώς επίσης και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.
Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι κρίσιμες φάσεις, το σύστημα θα έχει ψηφιοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του, καθώς θα εξυπηρετεί με λίγα “κλικ” στον υπολογιστή σχεδόν το 85% των ασφαλισμένων. Ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα, ότι με την εφαρμογή του νέου ψηφιακού πλαισίου, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ για το διάστημα αυτό –βάσει του νέου νόμου- θα λαμβάνουν υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη, ώστε να έχουν ένα μίνιμουμ εισοδήματος προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.