Quantcast
Συνταξιοδότηση οφειλετών ΕΦΚΑ: Τι διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Φορέα - enikonomia.gr
share

Συνταξιοδότηση οφειλετών ΕΦΚΑ: Τι διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Φορέα

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα της συνταξιοδότησης των οφειλετών ΕΦΚΑ μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Φορέα, Ηλίας Τσούνης  σε τηλεοπτική εκπομπή  του “ΕΡΤnews”.

Δεν θα δημιουργηθεί νέα πλατφόρμα για το θέμα αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Τσούνης, αλλά επεσήμανε πως  «στην υπάρχουσα αίτηση συνταξιοδότησης των μη μισθωτών (αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) θα υπάρχει ουσιαστικά η επιλογή να υπαχθεί κανείς στον νόμο 5078 του ’23 ». Και ανέφερε τις προϋποθέσεις για να λάβει ένας οφειλέτης του ΕΦΚΑ σύνταξη.  «Θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του / το 62 έτος της ηλικίας του  εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχει καταβάλλει εισφορές  για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών».

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ- μη μισθωτοί  θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για να πάρουν σύνταξη:

1.Το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστικών οφειλών

Το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστικών οφειλών αυξάνεται:  

  • στις  30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους από 20.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
  • στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες από τις 6.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος

Σημειώνεται δε πως οι παραπάνω  οφειλέτες θα μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη, ενώ με παρακράτηση τμήματος από αυτήν θα αποπληρώνουν τα χρέη τους χωρίς να χάσουν ασφαλιστικό χρόνο.

2.Η αίτηση 

Στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του στις διατάξεις του σχετικού νόμου. Προκειμένου να αποδείξει την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου, για να διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ή τις 6.000 για τους αγρότες.

Εάν η αίτηση γίνει δεκτή τότε  ο οφειλέτης θα λάβει το 40% της σύνταξής του και θα παρακρατείται το υπόλοιπο 60% περιορίζοντας την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το υπόλοιπο χρέος θα ρυθμίζεται σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις  και το ποσό θα παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.