Quantcast
Συνταξιούχοι: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή εισφορών - Η διαδικασία για τις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή εισφορών – Η διαδικασία για τις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν… κατά λάθος από τις συντάξεις τους έως και το 2019, έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιούχοι: Ο ΕΦΚΑ «άναψε» το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία και οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να πάρουν πίσω τα ποσά εισφορών κύριας σύνταξης, τα οποία εισέπραττε το Κράτος ως και πριν από 4 χρόνια, παρότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση. Για τις χρονιές μετά το 2020 θα ακολουθήσει νέα διαδικασία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ακόμη, για την επιστροφή ποσών που αφορούν στους υπόλοιπους κλάδους (επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών και υγειονομικής περίθαλψης), όπως προαναφέρθηκε και θα συμβεί  και για την επιστροφή εισφορών που καταβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος για την υποβολή των αιτήσεων.

Σε ποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται αχρεώστητη η καταβολή εισφορών

Υπάρχουν περιπτώσεις λοιπόν που η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών χαρακτηρίζεται ως «αχρεώστητη» και είναι, για παράδειγμα, η καταβολή εισφορών πέραν του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν), η καταβολή εισφορών για αποδοχές, τμήματα αποδοχών και για πρόσθετες αμοιβές-αποζημιώσεις, για τις οποίες ρητά προβλέπεται η μη καταβολή εισφορών, η καταβολή εισφορών πέραν της νόμιμης βάσης υπολογισμού κ.λπ.

Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο πως βάσει της εγκυκλίου, προβλέπεται πενταετής παραγραφή, δεν επιστρέφονται ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις δόλιας ή εικονικής ασφάλισης, ενώ στις περιπτώσεις χρεών θα γίνει συμψηφισμός.

Τι λέει η εγκύκλιος για την επιστροφή των εισφορών 

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους.

Ενδεικτικά, περιπτώσεις για τις οποίες η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών χαρακτηρίζεται ως «αχρεώστητη» αποτελούν η καταβολή εισφορών πέραν του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν), η καταβολή εισφορών για αποδοχές, τμήματα αποδοχών και για πρόσθετες αμοιβές-αποζημιώσεις, για τις οποίες ρητά προβλέπεται η μη καταβολή εισφορών, η καταβολή εισφορών πέραν της νόμιμης βάσης υπολογισμού, οι εισφορές που προκύπτουν ως υπερβάλλουσες των οφειλομένων από μεταβολή του χρόνου ασφάλισης, των πακέτων κάλυψης ή της ιδιότητας των ασφαλισμένων/ασφαλισθέντων πριν την 1/1/1993 (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή μετά την 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι), κ.λπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατ’ εξαίρεση, δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

Ο συμψηφισμός με οφειλή και η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών αφορούν σε χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ των κλάδων ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και σε χρηματικά ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., του τ. Ο.Α.Ε.Δ (νυν Δ.ΥΠ.Α.), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα, για τον οποίο ο e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει εισφορές.

Έχει προηγηθεί αντίστοιχη διαδικασία για τους εργοδότες και ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Με τη νέα απόφαση εντάσσονται στη διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών και οι απαιτήσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημόσιου δικαίου, καθώς και αυτές των εργοδοτών του Δημόσιου Τομέα, κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους, ενώ καθορίζεται η διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών στον e-ΕΦΚΑ ασφαλιστικών εισφορών.

Χρήματα μπορεί να λάβουν οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που από το 2017 και μετά υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ.

Από την εγκύκλιο προκύπτουν τέσσερα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι:

  1. Απαιτείται να προηγηθεί η υποβολή αίτησης εκ μέρους του δικαιούχου
  2. Προβλέπεται πενταετής παραγραφή
  3. Κατ’ εξαίρεση, δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, χρηματικά ποσά τα οποία έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης
  4. Προβλέπεται συμψηφισμός σε περίπτωση οφειλών του δικαιούχου προς τον ασφαλιστικό φορέα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.