Quantcast
Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς και ποιοι την έκτακτη ενίσχυση - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς και ποιοι την έκτακτη ενίσχυση – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότητα στις 20 Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθούν το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 730.000 συνταξιούχους και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1,055 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα καταβληθεί σε συνταξιούχους που θα δουν 3% αύξηση μόνο λογιστικά στην εθνική και στην ανταποδοτική τους σύνταξη και όχι τραπεζικά. Και αυτό γιατί η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούνται μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα το υπερβάλλον ποσό να λογίζεται ως προσωπική διαφορά και να συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι αυτό να μηδενιστεί.

Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που υπερβαίνει τα 10 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ, 150 ευρώ ή 100 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.

Αναλυτικότερα:

  • Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα έως 700 ευρώ παίρνουν 200 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από τα 700,01 έως τα 1.100 ευρώ παίρνουν 150 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 έως 1.600 ευρώ παίρνουν 100 ευρώ.
  • Οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να καταβληθεί το σύνολο των επιδομάτων, των έκτακτων ενισχύσεων και των συντάξεων την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, 18-22 Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι πρώτα θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, χιλιάδες συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά, της τάξης των 10-20 ευρώ, θα καταφέρουν να τη μηδενίσουν με την αύξηση που θα ακολουθήσει την καταβολή του επιδόματος. Συνολικά για επιδόματα προσωπικής διαφοράς θα δοθούν 104 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 15 ευρώ θα πάρει το επίδομα των 150 ευρώ και στη συνέχεια την αύξηση. Με ένα 3%, η αύξηση θα είναι 30 ευρώ, από τα οποία τα 15 ευρώ θα είναι καθαρό κέρδος στον τραπεζικό λογαριασμό και τα υπόλοιπα 15 ευρώ θα συμψηφίσουν και θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Ο ασφαλισμένος θα είναι διπλά κερδισμένος, με επίδομα και αύξηση σύνταξης.

Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ θα λάβουν 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ. Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση 3% στις συντάξεις τους από την 1η/1/2024.

Η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ, από 413,76 ευρώ, καθώς θα αυξηθεί κατά 12,41 ευρώ. Αντιστοίχως, 3% θα αυξηθούν και οι ανταποδοτικές συντάξεις του κάθε συνταξιούχου.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ, δηλαδή με εθνική σύνταξη 413,76 και ανταποδοτική σύνταξη 586,24 ευρώ, από την 1η/1/2024 θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 426,17 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη 603,82 ευρώ, σύνολο 1.030 ευρώ. Αυξημένες αποδοχές κατά 3% θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν αναπηρικές, αγροτικές,συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων και συντάξεις χηρείας. Ετσι, θα αναπροσαρμοστούν όλες οι συντάξεις ανάλογα. Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί επίσης και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ.

Δικαιούχοι

Στη λίστα χορήγησης του επιδόματος προσωπικής διαφοράς βρίσκονται οι συνταξιούχοι που έχουν στη σύνταξη μηνός Νοεμβρίου υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ. Διπλό κέρδος από την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς και από αύξηση πάνω από την προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα έχουν περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με νομικούς, ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι που θα πάρουν και επίδομα αλλά και αύξηση προέρχονται από το ΙΚΑ και ακολουθούν δικαιούχοι από ορισμένα ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ) με 37 χρόνια ασφάλισης και άνω, καθώς και του ΝΑΤ. Στο Δημόσιο, κερδισμένοι με καθαρές αυξήσεις βγαίνουν οι συνταξιούχοι με 38 έτη ασφάλισης και άνω.

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 33 ως 35 έτη ασφάλισης παίρνουν κατά μέσο όρο 1.034 ευρώ σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) και έχουν κατά μέσο όρο 22 ευρώ προσωπική διαφορά. Οι συνταξιούχοι πληρούν το κριτήριο για να πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς με 150 ευρώ, ενώ με την αύξηση 2,95% θα κερδίσουν 31 ευρώ πάνω στην εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, κάτι που σημαίνει ότι μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και έχουν καθαρή αύξηση 9 ευρώ. Το κέρδος τους είναι διπλό, καθώς παίρνουν και το επίδομα αλλά και την αύξηση στην τσέπη.
  • Συνταξιούχοι του ΝΑΤ με 33 ως 35 έτη ασφάλισης παίρνουν κατά μέσο όρο 1.146 ευρώ σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) και έχουν κατά μέσο όρο 30 ευρώ προσωπική διαφορά. Θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 ευρώ, ενώ με την αύξηση 2,95% θα κερδίσουν 34 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και έχουν καθαρή αύξηση 4 ευρώ. Το κέρδος τους είναι διπλό, καθώς παίρνουν και το επίδομα αλλά και την αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί -πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου– συνταξιούχοι και όχι οι νέοι (από τις 13/5/2016 και μετά). Η προσωπική διαφορά στους νέους συνταξιούχους διατηρήθηκε έως το 2018, με την προϋπόθεση όμως η σύνταξή τους να υπολειπόταν άνω του 20% από τη σύνταξη που θα είχαν αν υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα. Κατά κανόνα, οι συντάξεις των νέων είναι μικρότερες κατά 5%, 10% ή 15% και λίγες είναι αυτές που έχουν μείωση πάνω από 20% ώστε να έχουν και προσωπική διαφορά.

Περίπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι που πήραν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 και μηδένισαν την προσωπική διαφορά παίρνοντας αύξηση στον επανυπολογισμό συντάξεων πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης είναι διπλά κερδισμένοι, καθώς θα πληρωθούν την πέμπτη και τελευταία δόση από την αύξηση που κέρδισαν στον επανυπολογισμό και πάνω στην πέμπτη δόση θα υπολογιστεί η νέα αύξηση του 2024. Το διπλό όφελος σημαίνει κατά μέσο όρο αυξήσεις της τάξης των 60 ευρώ τον μήνα. Οι διπλοσυνταξιούχοι με δύο κύριες συντάξεις και με προσωπική διαφορά μπορεί να πάρουν μικρότερο επίδομα ή και να το χάσουν τελείως αν, εξαιτίας της δεύτερης σύνταξης, αλλάξουν κλίμακα.

Για παράδειγμα, σε συνταξιούχο που παίρνει 1.000 ευρώ και η προσωπική διαφορά είναι 150 ευρώ (σύνολο 1.150 ευρώ προ φόρου) θα δοθεί το επίδομα των 100 ευρώ. Αν ο συνταξιούχος έχει και δεύτερη κύρια σύνταξη 500 ευρώ, τότε δεν θα πάρει ούτε τα 100 ευρώ, γιατί ξεπερνά σε άθροισμα κύριων συντάξεων τα 1.600 ευρώ.

Δείτε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.