Quantcast
Συνταξιούχοι: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα αναδρομικά - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα αναδρομικά – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη

Νέο δικαστικό θρίλερ για τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, καθώς στις 15 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να κρίνει αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά και από τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ που ελάμβαναν το 2012.
Την προσφυγή στο ΣτΕ πραγματοποίησαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ μεικτά. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, αντίστοιχη «μάχη» θα δοθεί για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Από την έκβαση των εν λόγω υποθέσεων θα κριθεί, εν πολλοίς, το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα οφείλει να καταβάλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον.
Σύμφωνα με νομικούς, η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι δικαστικές προσφυγές από την πλευρά των συνταξιούχων διεκδικώντας νέα ποσά. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι -με βάση τον τελευταίο νόμο- όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξή τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά νέα ποσά, που αφορούν -για παράδειγμα- τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.
Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και μπαίνουν τώρα στην κρίση του ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, καθώς δυνητικά αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή το σύνολο των παλαιών (προ νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχων της χώρας. Αφορούν και στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Πρόκειται για τα αναδρομικά 11 μηνών από τα κατηργημένα δώρα των κύριων και επικουρικών συντάξεων (800 ευρώ για όλους από τις κύριες, συν δύο επικουρικές συντάξεις), αλλά και για τις μειώσεις του 2012 στις επικουρικές, για ένα 11μηνο. Υπενθυμίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν έλαβαν αναδρομικά, καθώς δεν επεστράφησαν τα ποσά από τις μειώσεις των επικουρικών, ούτε και εκείνα που αντιστοιχούσαν στα δώρα. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά. «Το αργότερο μέσα σε ένα τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί», εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο ίδιος.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.