Quantcast
Τα 3 σενάρια για τη διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τα 3 σενάρια για τη διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τη διαγραφή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega αυτά είναι τα εξής:

-Πρώτο σενάριο

Να χαριστεί το σύνολο της επιστρεπτέας στην εστίαση που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοιο και να μειωθεί το ποσό στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

-Δεύτερο το σενάριο

Το σενάριο αυτό προβλέπει μηδενισμό όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών με το πιθανότερο αυτό να εξαγγελθεί προεκλογικά. Όσο δηλαδή πλησιάζει η εκλογική περίοδος να συζητείται αυτό παραπα΄νω.
-Τρίτο σενάριο
Το τρίτο σενάριο είναι να μειωθούν περαιτέρω τα ποσά σε όλους και να μετατεθεί η έναρξη αποπληρωμής. Αυτό ενδέχεται να είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Τι ισχύει

Όσες επιχειρήσεις, επαγγελματίες είχαν κάνει ενάρξεις μέχρι την 31/12/2018 θα πρέπει να επιστρέψουν από το 25% έως το 50% της επιστρεπτέας, ενώ όσοι έκαναν ενάρξεις μετά την 1/1/2019 θα πρέπει να δώσουν από αυτά που πήραν το 25% έως 33%. Αυτό αφορά 700.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίους . Τα ποσά θα αναρτηθούν εντός Φεβρουάριου στο taxisnet και θα γνωρίζουν τι έχουν εισπράξει συνολικά οι υπόχρεοι .

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Όσον αφορά στο τρόπο που θα γίνει αποπληρωμή της επιστρεπτέας επισημαίνεται ότι θα εμφανιστεί το σύνολο των ποσών και το επιστρεπτέο που πρέπει να επιστρέψει ο υπόχρεος .Έχει όμως την δυνατότητα η επιχείρηση που έχει λάβει επιστρεπτέα να την πληρώσει εφάπαξ την ενίσχυση της επιστρεπτέας και να έχει μια επιπλέον έκπτωση 15% .

Εάν όμως ο υπόχρεος δεν έχει την δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό της επιστρεπτέας τότε μπορεί να το πληρώσει σε 60 μηνιαίες άτοκες δόσεις . Δύο ημερομηνίες πολύ κομβικές:

-Πρώτη ημερομηνία είναι 31 Μαρτίου. Εάν πληρώσει ο υπόχρεος πληρώσει την δόση της επιστρεπτέας μέχρι αυτή την ημερομηνία θα έχει την έκπτωση 15%.

– Η επόμενη ημερομηνία είναι 30 Ιουνίου 2022.Έως την ημέρα αυτή μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει την πρώτη δόση επιστρεπτέας.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης στο MEGA. ” Το μεγάλο στοίχημα και η αγωνία όλων είναι τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή .Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και θα ακούσουμε κάποια καλύτερη είδηση τόσο όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνει η πληρωμή και οι ημερομηνίες να πάμε να πα΄ρα πίσω….. όσο στο εάν θα πληρώσουν οι υπόχρεοι αυτά τα ποσά τα οποία γνωρίζουν ήδη ή εάν θα πληρώσουν λιγότερα ποσά ή και καθόλου”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.