Quantcast
Τελευταία ημέρα για μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων - Ποιες πρέπει να τακτοποιήσετε σήμερα - enikonomia.gr
share

Τελευταία ημέρα για μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων – Ποιες πρέπει να τακτοποιήσετε σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα θα πρέπει οι πολίτες να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Αναλυτικά:

1.Τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα πρέπει να πληρώσουν έως σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 . Υπενθυμίζεται πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά το ύψος του προστίμου είναι:

-ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ

-ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

-μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

2. Ακινησία

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν επιθυμεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει έως σήμερα σε καθεστώς ακινησία και να καταθέσει τις πινακίδες του στην εφορία.
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ λοιπόν με τους κωδικούς TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

– Να συνδεθούν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ

– Να μπουν στην εφαρμογή myCarΒάζετε τους κωδικούς Taxisnet

-Να καταχωρήσουν :

α) τον ΤΚ της περιοχής

β) την οδό

γ) τον αριθμό

-Να δηλώσουν το χώρο στάθμευσης (ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)

– Να υποβάλουν την αίτηση – να λάβουν τον αριθμό αίτησης

-Να αφαιρέσουν τις πινακίδες από το όχημα και να τις κρατούν σε ασφαλές μέρος

3. Έκτη δόση ΕΝΦΙΑ του φορολογικού έτους 2020

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και έχουν επιλέξει να τον πληρώσουν σε δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η προθεσμία καταβολής για την τελευταία και έκτη δόση του φόρου λήγει σήμερα.


4.Πόθεν Έσχες

Έως σήμερα θα πρέπει υπόχρεοι να υποβάλουν το Πόθεν Έσχες. Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης επιτρέπεται να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως, σε προθεσμία ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης.

Αυτό σημαίνει, ότι όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωσή τους μέχρι σήμερα , έχουν τη δυνατότητα (εφόσον απαιτείται) για 1 ακόμη μήνα, δηλαδή μέχρι την 28/03/2022, σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων (συμπληρώσεις, διορθώσεις, παραστατικά κ.λπ.
Προκειμένου να υπάρχει το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, πρέπει απαραίτητα να έχει οριστικοποιηθεί η δήλωση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, διαφορετικά η υποβολή θα είναι με βάση τον νόμο εκπρόθεσμη και θα απαιτείται η πληρωμή παράβολου από το σύστημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί αυτή (ν. 3213/2003, άρθ. 6, παρ. 1).

5.Αίτηση για “φορολογικό διαζύγιο”

Έως σήμερα μπορούν τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια να υποβάλουν αίτηση για “φορολογικό διαζύγιο” στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Yπενθυμίζεται ότι στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.

6. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας λήγει σήμερα

7. Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Σήμερα λήγει, η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για την οριστικοποίηση της εικόνας στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος, καθώς και η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.

8. Φορολογία εισοδήματος

Έως σήμερα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικά πρόσωπα που έχουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.