Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση για την καταβολή τους - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση για την καταβολή τους

δημοσιεύτηκε:

Δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2024 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Συνεπώς οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη έως τις 29 Φεβρουαρίου και όχι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου.

Οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νέο σύστημα υποβολής προστίμων για εκπρόθεσμες πληρωμές. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται κλιμακωτά και όχι απευθείας μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Συνεπώς οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ  με έναν από τους τρόπους:

  • Πρώτο τρόπος: Αρχικά να εκτυπώσουν οι οδηγοί το ειδοποιητήριο και μετά να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, και να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Δεύτερος τρόπος: Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Τρίτος τρόπος: Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Όσοι δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια  έγκαιρα ή  πληρώσουν εκπρόθεσμα  τα τέλη τότε θα καταβάλλουν :

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Πρόστιμο μηδενικό , αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την ακινησία οχήματος και για μεταβιβάσεις

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που θέλουν να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας θα πρέπει να το κάνουν  μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν ή να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία
  • Να καταχωρήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Να υποβάλουν την αίτησή τους και εάν είναι μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά τους , το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι απαραίτητη η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν από την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023. Σημειώνεται δε πως η η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar , χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κανείς τη ΔΟΥ της περιοχής του. Προσοχή: Για να θέσει κάποιος πάλι σε κίνηση το όχημα του εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορεί να τα πληρώσει όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσει τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημά του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.