Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Έρχεται διάταξη στη Βουλή - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Έρχεται διάταξη στη Βουλή – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του μέτρου των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Το εν λόγω μέτρο θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να προχωρούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορία με τον μήνα ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν έως το τέλος του έτους  και αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, την 1η Απριλίου.

Σημειώνεται δε πως η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς γίνεται η πληρωμή

Όσον αφορά στον τρόπο που θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα επισημαίνονται τα εξής:

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός ο πολίτης καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας,

  • για 2 μήνες ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει τα 2/12 των τελών,
  • για 3 μήνες ο πολίτης θα πρέπει να καταβάλει  τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Παρακάτω παρατίθενται σχετικά παραδείγματα: 

  • Εάν ο ο ιδιοκτήτης Ι.Χ. που  έχει ετήσια τέλη 120 ευρώ και προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα,  τότε τον Απρίλιο θα καταβάλει τέλη 10 ευρώ.
  • Ένας ιδιοκτήτης ΙΧ  που έχει ετήσια τέλη κυκλοφορίας 615 ευρώ, εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες  τότε θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Πώς γίνεται η άρση

Υπενθυμίζεται πως ιδιοκτήτες των ΙΧ μπορούν ν άρουν την ακινησία του οχήματος τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν   την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myCar” με  τους κωδικούς TAXISnet.
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που επιθυμούν.
  • Στη συνέχεια γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και
  • Τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Διευκρινίζεται πως  το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο 1 φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.