Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο - Έρχεται διάταξη στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο – Έρχεται διάταξη στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Πριν από το Πάσχα θα εφαρμοστεί το μέτρο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, όπως έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myCar” ενδέχεται να ανοίξει από τις αρχές Απριλίου μπορεί και 1η του μήνα έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μήνες επιθυμούν να τα κυκλοφορήσουν έως το τέλος του 2023.

Συνεπώς όσοι οδηγοί καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος τους προς την εφορία ή πρόκειται να τις καταθέσουν θα μπορούν ακόμη και με 10 ευρώ να κάνουν Πάσχα στο χωριό πληρώνοντας  τα ανάλογα ποσά των τελών κυκλοφορίας. Αυτό που αλλάζει φέτος είναι ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και όσοι το εκμεταλλευτούν μπορούν να  να έχουν έκπτωση έως και 25% στα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Οι ενδιαφερόμενοι Ιδιοκτήτες ΙΧ που θέλουν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η  προθεσμία για την ακινησία του οχήματος και η άρση 

Έως τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  •  Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,”MyCAR” με τους κωδικούς taxisnet και  να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θέλουν να κινήσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους. Δηλαδή να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να  καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
  • Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα πρέπει να γίνει online έλεγχος  προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και μετά να υποβληθεί το αίτημα.
  • Οι πολίτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους προς την εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους .  Υπενθυμίζεται πως ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
  • Εάν υπάρχει συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες, οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Σημείωση: Οι οδηγοί που θα καταθέσουν  στο τέλος Φεβρουαρίου μέσω της ΑΑΔΕ” myCar”  τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα μπορούν να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο.  Εάν επιλέξουν να το κυκλοφορήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ποσά  και τα παραδείγματα 

Για να άρει ο υπόχρεος το όχημα του από καθεστώς ακινησίας θα πρέπει:

  • για διάστημα 1 μηνός να καταβάλει το 1/12 των αναλογούντων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματος
  • για 2 μήνες να πληρώσει τα 2/12,
  • για το διάστημα 3 μηνών να πληρώσει τα 3/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.ο.κ.

Παρακάτω παρατίθενται σχετικά παραδείγματα:

  • Εάν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ πληρώνει σε ετήσια βάση τέλη κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ και προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για 1 μήνα, για τον Απρίλιο,  τότε θα καταβάλει τέλη 10 ευρώ.
  • Εάν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ πληρώνει σε ετήσια βάση τέλη κυκλοφορίας ύψους 615 ευρώ και προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για 4μήνες  τότε θα πληρώσει 205 ευρώ. Εάν ο ίδιος το κάνει αυτό για 7 μήνες  τότε θα πληρώσει 358,75 ευρώ.
  • Εάν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ πληρώνει σε ετήσια βάση  ύψους 300 ευρώ και  άρει την ακινησία του οχήματος του για χρονικό διάστημα 3 μηνών τότε θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 3/12 δηλαδή 75 ευρώ.
  • Εάν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ πληρώνει σε ετήσια βάση ύψους 500 ευρώ και το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία για διάστημα 3 μηνών , τότε θα πρέπει να καταβάλλει  σε μηνιαία βάση 41,6 ευρώ.

Σημείωση: Οι πολίτες που θέτουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει αυτό  για  το διάστημα που βρίσκεται σε ακινησία.

Τα πρόστιμα 

Αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες θα βρεθούν οι πολίτες που θα  εντοπιστούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους μετά τη δήλωση ακινησίας. Αναλυτικά: Οι παραβάτες θα καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.