Quantcast
Τέλος χρόνου για την υποβολή δηλώσεων—Σε πόσες δόσεις μπορείτε να αποπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας - enikonomia.gr
share

Τέλος χρόνου για την υποβολή δηλώσεων—Σε πόσες δόσεις μπορείτε να αποπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας

δημοσιεύτηκε:

«Διπλή» δόση φόρου καλούνται να πληρώσουν σε 24 ώρες από τώρα χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση μέσα στον Αύγουστο. Και ο λογαριασμός γίνεται ακόμη πιο «βαρύς» για όσους διαθέτουν και ακίνητο καθώς θα πρέπει να εξοφλήσουν και την δόση του ΕΝΦΙΑ ή είναι και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφού επίσης θα πρέπει να αποπληρώσουν μία ακόμη δόση της ενίσχυσης. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Υπολογίζεται πάντως πως σχεδόν 200.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση με την σχετική προθεσμία να λήγει σήμερα 30 Αυγούστου, καθώς εκπνέει η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η υποβολή της δήλωσης μετά την σημερινή ημέρα θεωρείται πλέον εκπρόθεσμη. 

Επιλογές για την εξόφληση του φόρου 

Όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν  την φορολογική τους δήλωση τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει μέχρι τις 31 Αυγούστου να καταβάλλουν διπλή δόση, η οποία περιλαμβάνει τόσο εκείνη του Ιουλίου όσο και αυτή του τρέχοντος μήνα. Ο φόρος εξοφλείται σε 8 δόσεις, δηλαδή μετά την αποπληρωμή της «διπλής» δόσης θα απομένουν άλλες έξι. 

Εάν κάποιος φορολογούμενος έχει την δυνατότητα και αντί για τη «διπλή» δόση επιλέξει την εξόφληση εφάπαξ, ισχύει κανονικά η έκπτωση φόρου του 3%, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παραταθεί η ισχύς του συγκεκριμένου «προνομίου» μέχρι το τέλος Αυγούστου. 

Υπάρχει πάντα και η επιλογή ο φορολογούμενος να πληρώσει το χρέος του μέσω πιστωτικής κάρτας και έτσι και να «κερδίσει» την έκπτωση 3% της εφάπαξ καταβολής και ταυτόχρονα να αποπληρώσει τον πρόσθετο φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. 

Βεβαίως όποιος δεν έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τους προαναφερόμενους τρόπους εξόφλησης και χρειάζεται να αποπληρώσει τον φόρο σε περισσότερες δόσεις, μπορεί να προσφύγει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. 

Μόλις 3 στους 10 πληρώνουν πρόσθετο φόρο 

Από τις περίπου 6.228.008 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, το 35,03% είναι χρεωστικές, το 13,34% είναι πιστωτικές, και το υπόλοιπο 51,64% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

Με άλλα λόγια μόλις 3 στους 10 πολίτες έχουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. 

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ενεργή, λοιπόν, αλλά κάθε πολίτης πριν καταθέσει την δήλωσή του θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία. 

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. 

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

«Παγίδες» στα φετινά φορολογικά έντυπα 

Νέοι κωδικοί στο βασικό έντυπο Ε1, ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ανατροπές στα ανείσπρακτα ενοίκια, συνθέτουν το φετινό τοπίο στις δηλώσεις, όπου και θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι. Έτσι, όσοι σπεύσουν να τις καταθέσουν τώρα θα συνειδητοποιήσουν πως φέτος έχουν προκύψει … αρκετές «παγίδες». Όπως για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία δεν ισχύουν αυτή την χρονιά οι διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και των σκληρών lock down. 

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ατυχία να μην εισπράττουν από τους μισθωτές τους τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει, για να μην φορολογηθούν βαριά για ποσά τα οποία … δεν μπαίνουν στην τσέπη τους θα πρέπει να προσέξουν κατά την υποβολή της δήλωσης τι δικαιολογητικά θα προσκομίσουν. Και αυτό γιατί δεν αρκεί πλέον μία εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης όπως πέρυσι.

Φέτος, τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2021 φορολογούμενος – ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:

Μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.