Quantcast
Τέλος με τροπολογία η ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο - Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του ρεύματος - enikonomia.gr
share

Τέλος με τροπολογία η ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

 Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος καθώς καταργείται η ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε σε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
«Η ειδική εισφορά έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά, καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.  Με την κατάργηση αυτή,  επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το Πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν Θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές», αναφέρεται  μεταξύ άλλων στο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω εισφορά καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και πως καταβαλλόταν με οριζόντιο τρόπο, 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 και έπεσε στο 5%, λόγω της αισθητής υποχώρησης των τιμών του καυσίμου.

Ρεύμα: Ποιες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την τιμή του

Την εκτίμηση πως οι τιμές του ρεύματος θα κινηθούν σε πτωτικά επίπεδα και τον μήνα Φεβρουάριο εξέφρασε σήμερα ο Ενεργειακός Επιθεωρητής  Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο MEGA.  «Οι μετεωρολόγοι είπαν πως ο Φεβρουάριος είναι ανοιξιάτικος. Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση της ενέργειας θα είναι χαμηλή», τόνισε, ωστόσο κράτησε τις επιφυλάξεις του για το εάν θα ισχύσει αυτό και για τον μήνα Μάρτιο, επειδή οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως τον επόμενο μήνα η χώρα έχει ένα σκληρό χειμώνα.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «τον Δεκέμβριο η τιμή εκκαθάρισης στην χονδρική αγορά του ρεύματος ήταν στα 102,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τώρα στα 93,5 ευρώ» και πρόσθεσε πως υπήρξε  «μια πτώση στην τιμή του ρεύματος τον Φεβρουάριο 11% στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς  από 15,41 λεπτά που ήταν τον Ιανουάριο πήγε στα 13,77  λεπτά τον Φεβρουάριο. Υπήρξε μια πτώση της τάξεως περίπου του  7,5% στο μπλε τιμολόγιο ( από 19,62 λεπτά  που ήταν τον Ιανουάριο πήγε στα 18 λεπτά. Ενώ οι τιμές του ρεύματος στο κίτρινο τιμολόγιο είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν προηγουμένως», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

 Για  τα μικτά τιμολόγια ρεύματος

Επίσης μίλησε και για τα μικτά τιμολόγια ρεύματος. «Τώρα έχουμε αυτό το αλαλούμ το μπρος πίσω με τα μικτά τιμολόγια – υβριδικά. Ύστερα από μία εβδομάδα διαμάχης μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και υπουργείου Ενέργειας αποφασίστηκε ότι αυτά τα μικτά  τιμολόγια – τα υβριδικά- θα μπορούν πλέον να είναι αποδεκτά και θα δώσουν κανονικά σήμερα ή αύριο  τιμές οι πάροχοι. Τα σταθερά  μπορούν να είναι και κάτω από 12 μήνες. Δηλαδή δεχόμαστε τώρα και σταθερά  6μηνα. Αυτά  θα είναι τα μπλε», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.