Quantcast
Θα αυξηθεί άνω του 5% ο κατώτατος μισθός το 2024; Τι απαντούν Γεωργιάδης και ΥΠΟΙΚ - enikonomia.gr
share

Θα αυξηθεί άνω του 5% ο κατώτατος μισθός το 2024; Τι απαντούν Γεωργιάδης και ΥΠΟΙΚ

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν αντέχει η αγορά να γίνει αύξηση άνω του 5% στον κατώτατο μισθό ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε  σήμερα στο Action 24 o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Εγώ δεν μπορώ να σας πω πόση θα είναι η αύξηση», απάντησε και ανέφερε πως «όπως είναι φτιαγμένος ο νόμος του Γιάννη Βρούτση, για να γίνει ο υπολογισμός του νέου κατώτατου μισθού λαμβάνονται κάποιες παράμετροι.»

«Παράμετροι είναι η αύξηση του ΑΕΠ, είναι ο πληθωρισμός, είναι διάφορες παράμετροι. Είναι έτσι φτιαγμένη αυτή η φόρμουλα, για να αντέχεται.  Λαμβάνει υπόψιν της δηλαδή τις πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της. Άρα, η αύξηση που θα αποφασιστεί, τον Απρίλιο περίπου είναι η ώρα της αυξήσεως, θα είναι αύξηση που θα την αντέχει η οικονομία».

«Όταν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε πόσο θα είναι η αύξηση, θα υπάρχει αύξηση σίγουρα, θα σας την πούμε», πρόσθεσε.

Κατώτατος μισθός: Τι είπε ο Τσάπαλος

Για τη νέα αύξηση που θα γίνει το επόμενο έτος στον κατώτατο μισθό μίλησε νωρίτερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας ενεργοποιείται για 4η φορά η διαδικασία του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα. Θα ενεργοποιηθεί για τέταρτη φορά ο κατώτατος ώστε να φτάσει  υψηλότερα από τα 780 ευρώ. Το ακόμη υψηλότερα τι σημαίνει; Να μπορεί να ανταποκρίνεται ο κατώτατος και στις ανάγκες των πολιτών  -που είναι δύσκολες και πολλές- το καταλαβαίνουμε όλοι ποιες είναι αυτές, αλλά και στις αντοχές των επιχειρηματιών. Γιατί αυτοί είναι που δίνουν τα χρήματα του κατώτατου μισθού και του κάθε μισθού στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο  κ. Τσάπαλος.

«Τα χρήματα αυτά δεν τα δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Eπομένως πάντα όταν παίρνουμε αποφάσεις σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, τις τριετίες κλπ  που επηρεάζουν άμεσα τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη και την τσέπη του πολίτη, του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία, του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος που βγάζει από την τσέπη του για να μπορέσει να πληρώσει τους υπαλλήλους του», συμπλήρωσε.

Κατώτατος μισθός: Ποια είναι τα σενάρια για την νέα αύξησή του

Υπήρχαν σενάρια πως ο κατώτατος θα αυξανόταν κατά 5%-6%  τον Απρίλιο με Μάιο του 2024 και πως θα διαμορφωνόταν στα 820 ευρώ με 830 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Επίσης επισημαίνεται πως  οι εργαζόμενοι  του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα ξεκινήσουν να μετρούν οι τριετίες από εκεί που είχαν παγώσει στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Αν κάποιος προσλήφθηκε μετά τις 14-2-2012, αρχίζουν να συμπληρώνονται μετά την 1-1-2024.

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.