Quantcast
Θεοχάρης: Ως το τέλος του μήνα η προθεσμία για τις 36 - 72 και 120 δόσεις - Τι είπε για το ιδιωτικό χρέος - enikonomia.gr
share

Θεοχάρης: Ως το τέλος του μήνα η προθεσμία για τις 36 – 72 και 120 δόσεις – Τι είπε για το ιδιωτικό χρέος

δημοσιεύτηκε:

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα παραμένει σταθερό, και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, δήλωσε σήμερα στην Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη.

«Ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας χειροτερεύει, είναι ανακριβής. Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα παραμένει σταθερό, στο 120% περίπου του ΑΕΠ, για την περίοδο 2019-2022» είπε ο κ. Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος του ιδιωτικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 135%. Συνεπώς, με ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ, είμαστε σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το στοιχείο αυτό είναι απολύτως θετικό, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την «επιζήμια εισπρακτική χαλαρότητα» που επέφερε ο «νόμος Κατσέλη», με αποτέλεσμα τα χρέη των ιδιωτών να διογκώνονται και τώρα να μην είναι εύκολη η αποπληρωμή τους.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι «για πρώτη φορά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αρχίζει να λειτουργεί. Και γι’ αυτό τον λόγο οι τράπεζες συνάπτουν διμερείς συμφωνίες, διότι βλέπουν ότι υπάρχει η εναλλακτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα πριν φτάσει εκεί. Όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε πολλά άλλα μέτρα, ειδικά για τη στήριξη των ευάλωτων, με ένα πρόγραμμα που έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη, περίπου 50.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και πολλές από αυτές έχουν ικανοποιηθεί».

Τα χρέη στην Εφορία

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την εξόφληση χρεών στην εφορία, το μέτρο των 120 δόσεων κ.λπ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι το πρόγραμμα των ρυθμίσεων αυτών έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ήρθε να βοηθήσει όσους έκαναν προσπάθεια μέσω των προηγούμενων ρυθμίσεων και η πανδημία δημιούργησε πρόβλημα στο να μείνουν συνεπείς. Παρόλ’ αυτά, ήδη περίπου 400 εκατ. ευρώ χρεών, χάρη στην αναβίωση των 120 δόσεων, έχουν ρυθμιστεί ξανά. Και άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί στις νέες δόσεις των 36 και 72 δόσεων. Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που δίνει η φορολογική διοίκηση, εμπρόθεσμα, ως το τέλος του μήνα. Δεν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.