Quantcast
Θερινές εκπτώσεις 2023: Ευκαιρία για οικονομικές αγορές έως 31 Αυγούστου - Πότε θα αρχίσει η επόμενη εκπτωτική περίοδος - enikonomia.gr
share

Θερινές εκπτώσεις 2023: Ευκαιρία για οικονομικές αγορές έως 31 Αυγούστου – Πότε θα αρχίσει η επόμενη εκπτωτική περίοδος

δημοσιεύτηκε:

Αυλαία θα ρίξουν το επόμενο διάστημα οι θερινές εκπτώσεις. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΣΕΛΠΕ, οι θερινές εκπτώσεις  θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Ωστόσο μέχρι τη λήξη της παραπάνω εκπτωτικής περιόδου οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν για τις αγορές τους τα εξής:

  • Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν αναρτημένες αναγγελίες προϊόντων ότι γίνονται εκπτώσεις.
  • Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
  • Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης καθώς αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό θα πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση.
  • Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με δόσεις θα πρέπει να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν από τους εμπόρους για το αν γίνονται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Aυτό δεν ισχύει όταν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν:

α. την απόδειξη προκειμένου να μπορούν να αποδείξουν την αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

β. τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Χειμερινές εκπτώσεις 2024: Πότε θα αρχίσουν και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2024 θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου.  Όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη του  του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  «Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν».  Υπενθυμίζεται δε πως ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχει καταργηθεί. Επίσης την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις  14 Ιανουαρίου τα καταστήματα αναμένεται να  παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά και να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις  11 π.μ έως τις 6μμ. Πάντως οι χειμερινές εκπτώσεις το 2023 πραγματοποιήθηκαν από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων .Αναλυτικά:

  • Εφόσον δίνεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων.
  • Ειδικότερα για την περίπτωση που οι χειμερινές εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές θα δοθεί πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και δεν θα είναι λιγότερο από 10000.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.