Quantcast
Θεσσαλονίκη: «Μύρισε Χριστούγεννα» με τιμές – χρυσάφι – Πόσο κοστίζουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα - enikonomia.gr
share

Θεσσαλονίκη: «Μύρισε Χριστούγεννα» με τιμές – χρυσάφι – Πόσο κοστίζουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα

δημοσιεύτηκε:

Την εμφάνισή τους έκαναν στην Θεσσαλονίκη οι πρώτοι κουραμπιέδες και τα πρώτα μελομακάρονα της φετινής εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, γνωστό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφερε τους πρώτους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα παρότι νωρίς και παρά τον θερμό καιρό που δεν θυμίζει σε τίποτα Χριστούγεννα. Στο εν λόγω κατάστημα οι κουραμπιέδες αμυγδάλου κοστίζουν 17.90 ευρώ το κιλό, τα μελομακάρονα 16.40 ευρώ το κιλό και τα μελομακάρονα με σοκολάτα 17.90 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστείων Νομού Θεσσαλονίκης, μίλησε στην ιστοσελίδα, karfitsa.gr, για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το πώς θα κυμανθούν φέτος στις γιορτές οι τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Ξεκαθαρίζοντας πως είναι αρκετά νωρίς ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ωστόσο πως αναμένεται μικρή αύξηση συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Ειδικότερα: «Οι τιμές πάντα διαμορφώνονται μέσα από ένα πρίσμα πολλών παραγόντων. Έχει να κάνει με το κόστος των πρώτων υλών ανάλογα με τη συνταγή του καθένα, με την τοποθεσία του κάθε καταστήματος και με το ενοίκιο. Επίσης το κόστος της ενέργειας θα μας απασχολήσει όλους. Ακόμα όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα στα ζαχαροπλαστεία. Θεωρούμε ότι οι τιμές φέτος δεν θα έχουν ιδιαίτερη αύξηση συγκριτικά με πέρυσι. Θεωρούμε πως θα δούμε μια αύξηση τιμής από 2-5% λόγω του ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουμε περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των καταναλωτών μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρέχουμε στους καταναλωτές προϊόντα με καλή σχέση ποιότητας και τιμής».

Σημειώνεται πως πέρυσι τα μελομακάρονα κόστιζαν από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό, ενώ οι κουραμπιέδες από 13 μέχρι 18 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών τόνισε πάντως ότι ακόμη δεν υπάρχει ζήτηση για μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τα οποία είναι γλυκά συνυφασμένα στο μυαλό των περισσότερων με τον χειμώνα και τις γιορτές, αλλά αντιθέτως υπάρχει έντονη ζήτηση για παγωτό λόγω του καλού καιρού.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κυκλοφορήσουν μαζικά στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης κουραμπιέδες και μελομακάρονα, απάντησε «όταν μυρίσει Χριστούγεννα». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Θεσσαλονίκη «πόλη του γλυκού», επεσήμανε ότι υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με το πώς θα κυμανθεί η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία για χριστουγεννιάτικα εδέσματα την περίοδο των γιορτών.

Δήλωσε χαρακτηριστικά στην Karfitsa.gr πως «μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών καταναλώνεται καθ’ υπέρβαση στο σούπερ μάρκετ. Αυτό μειώνει πολλές φορές την εισπραξιμότητα των επιχειρήσεών μας. Ως ζαχαροπλάστες όμως είμαστε αισιόδοξοι πάντα. Ακόμη και στην περίοδο του κορονοϊού, που ήταν δύσκολη για την ελληνική κοινωνία, στη Θεσσαλονίκη φτιάχτηκε ο σοκολατένιος λαγός με τη μάσκα που είχε παγκόσμια προβολή. Πάντα βλέπουμε τα πράγματα με θετική διάθεση. Υπάρχει αισιοδοξία. Βασιζόμαστε στην εργατικότητα των χεριών μας».

Δεσμεύτηκε δε πως φέτος τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν από πλήθος εκλεκτών γιορτινών γλυκών, φτιαγμένων με ποιοτικά υλικά, μεράκι αλλά και φαντασία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.