Quantcast
Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις - Ποιοι ευνοούνται και η παγίδα που υπάρχει - enikonomia.gr
share

Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις – Ποιοι ευνοούνται και η παγίδα που υπάρχει

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοθετική διάταξη που καθιερώνει «μοντέλο ΙΚΑ» σε όλα τα Tαμεία και θεσπίζεται η έκδοση επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 ετών, είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση.

Η διάταξη, όπως τονίζει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για όλα τα Ταμεία και θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που είναι σε αναμονή. Όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τη 15ετία και όχι με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους.

Ευνοούνται

Η διάταξη ευνοεί το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων, καθώς θεσπίζει τη 15ετία ως ελάχιστο χρόνο για να χορηγηθεί η επικουρική σύνταξη. Από το νέο σύστημα ευνοούνται:

1 Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) όπου για την έκδοση επικουρικής απαιτείται η θεμελίωση με 25ετία και η 35ετία. Στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη. Με τη νέα διάταξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία.

2 Οι ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπου η έκδοση επικουρικής σύνταξης προϋποθέτει 25ετία ή 35ετία. Για παράδειγμα στο ΤΑΠ-ΟΤΕ όποιος δεν έχει 35ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν παίρνει επικουρική σύνταξη, παρά μόνον με αναγνώριση πλασματικού χρόνου (στρατιωτική θητεία μόνον).

3 Οι ασφαλισμένοι που έχουν επικουρική ασφάλιση με διαδοχικούς χρόνους σε δύο ή περισσότερα Ταμεία (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι με διαδοχική επικουρική ασφάλιση σε

Γκάζι…

Το μοντέλο ΙΚΑ στις επικουρικές θα ξεμπλοκάρει μεν την έκδοση των 50.000 επικουρικών συντάξεων που είναι σε αναμονή ως και 3 χρόνια, ενώ θα αποτρέψει τις απορριπτικές αποφάσεις και τη στέρηση επικουρικής σύνταξης για ασφαλισμένους που με βάση τη νομοθεσία του Ταμείου τους θα έπρεπε να είχαν 25 ή 35 χρόνια για να πάρουν επικουρική και δεν τα συμπλήρωναν! Τώρα όμως θα πάρουν έγκριση καθώς θα πληρούν την 15ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το νέο σύστημα θα επεκταθεί και πιο πίσω, δηλαδή θα πιάσει και τις περιπτώσεις των επικουρικών συντάξεων που είχαν ήδη πάρει απορριπτική απόφαση επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προέβλεπε η νομοθεσία του κάθε ταμείου. Στην πράξη, ένας ασφαλισμένος που πήρε την κύρια σύνταξη στα 60 με 35ετία, αλλά στην επικουρική είχε 20ετία και απορρίφθηκε, θα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει είτε με νέα αίτηση είτε να το κάνει «αυτεπάγγελτα» ο ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ και να πάρει επικουρική με 20ετία.

Αντίστοιχα, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου για παράδειγμα που βγήκε με πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 έτη ως εκπαιδευτικός και θα πρέπει να περιμένει ως τα 67 για να πάρει την επικουρική επειδή δεν έχει 35ετία, τώρα θα πάρει την επικουρική του χωρίς να περιμένει να πιάσει το 67ο έτος.

«Παγίδα»

Ωστόσο, τα ποσά για τις επικουρικές με 15ετία είναι μικρά, καθώς για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά εφαρμόζονται δύο υπολογισμοί, ένας για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2014 και ένας από το 2015 και μετά. Για τα έτη ως το 2014 η επικουρική υπολογίζεται με συντελεστή 0,45% ανά έτος και πολλαπλασιάζεται με τον συντάξιμο μισθό που είχαν οι ασφαλισμένοι ως το 2014, ενώ από το 2015 και μετά παίζουν ρόλο οι εισφορές που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι και η ηλικία αποχώρησης που όσο μικρότερη είναι τόσο μειώνει και το τελικό ποσό. Για παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με 30 έτη, ηλικία συνταξιοδότησης 67 και συντάξιμες αποδοχές 1.495,13 ευρώ θα πάρει επικουρική σύνταξη 167,81 ευρώ μετά την κράτηση ασθένειας και πριν το φόρο. Με τον ίδιο μισθό αλλά με συνταξιοδότηση στα 62 η επικουρική βγαίνει στα 123,86 ευρώ. Με συντάξιμο μισθό 1.240 ευρώ και συνταξιοδότηση στα 62 η επικουρική βγαίνει στα 101,72 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.