Quantcast
Τι είναι τα ΙΟUs που προτείνει ο Σόιμπλε έναντι του δανείου «γέφυρας» - enikonomia.gr
share

Τι είναι τα ΙΟUs που προτείνει ο Σόιμπλε έναντι του δανείου «γέφυρας»

δημοσιεύτηκε:

Το IOU που προτείνει ο Σόιμπλε να εκδοθούν για το δάνειο γέφυρα ,είναι συντομογραφία από τη φράση «I owe you» (σου χρωστάω) είναι ένα υπογεγραμμένο έγγραφο το οποίο λειτουργεί σαν υποσχετική επιστολή για την αναγνώριση χρέους.

Πρόκειται για ανεπίσημο έγγραφο, ωστόσο διαφέρει από το γραμμάτιο γιατί το IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.

Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά, αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Στην ουσία επειδή το κράτος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις προς τους πολίτες (πχ πληρωμές μισθών και συντάξεων) και για αυτό εκδίδει εγγυητικές επιστολές τις οποίες θα τις πληρώσει όταν εισπράξει χρήματα από τους φόρους.

Στο μεταξύ όμως οι πολίτες μπορούν να τις ανταλλάσσουν μεταξύ τους οπότε λειτουργούν σαν παράλληλο νόμισμα. Βέβαια η αξία τους πέφτει αρκετά καθώς κανείς δεν θέλει να τις πάρει.

Για τον λόγο αυτό, τουλάχιστον στην αρχή, οι εγγυητικές (IOUs) χρησιμοποιούνται κυρίως για την πληρωμή υποχρεώσεων των πολιτών που τις κατέχουν προς το Δημόσιο (πληρωμή φόρων, λογαριασμών κλπ).

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.