Quantcast
Τι ισχύει για τις μειωμένες συντάξεις μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - enikonomia.gr
share

Τι ισχύει για τις μειωμένες συντάξεις μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

δημοσιεύτηκε:

Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου  δεν μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών ερμήνευσε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία”.

Όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς η γνωμοδότηση του ΝΣΚ δεν δεσμεύει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της. «Αυτό δεν αφορά σε όσους έχουν πιάσει τα 55, 56, 58 έτη έως το 2021. Αυτοί που έχουν συμπληρώσει τα όρια συνταξιοδότησης έως το 2021 δεν κινδυνεύουν. Όσοι συμπληρώνουν τα όρια αυτά από το 2022 και μετά, δηλαδή είναι γεννημένοι του ‘ 66 , ‘ 67 , ‘ 68 και μετά, αυτές είναι οι κατηγορίες που κινδυνεύουν» τόνισε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το νομικό συμβούλιο λέει τώρα ότι δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη εάν δεν πάνε στα 60 έτη , ωστόσο θα έχουν ακόμη και μια αύξηση έως και 7 χρόνια ορίου ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη  και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά σε μητέρες ανηλίκου και τις τρίτεκνες, αυτές οι ειδικές διατάξεις παραμένουν.

Η ρύθμιση

«Ένα σενάριο που υπάρχει είναι ότι θα έρθει στο πολυνομοσχέδιο η ρύθμιση αυτή και πιθανολογούμε ότι θα υπάρξει μια μεταβατικότητα έως το τέλος του χρόνου, όσοι δηλαδή αποχωρήσουν έως τέλος του χρόνου να γλιτώσουν. Δεν είναι όμως και σίγουρο. Υπάρχει ακόμη και κίνδυνος για αναδρομική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η κυβέρνηση είχε πει καμία αύξηση ορίου ηλικίας  το 2022, ελπίζω να μείνει σε αυτό, δεν δεσμεύει η γνωμοδότηση. Είναι συμβουλή η γνωμοδότηση», σημείωσε.

Δημόσιο: Τι ίσχυε για τις μειωμένες συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα ίσχυαν τα εξής για τις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου:

  • Στη σύνταξη μπορούσαν να βγουν στα 55 έτη οι γυναίκες που έως το 2010 είχαν 25ετία στην εργασία.
  • Στη σύνταξη μπορούσαν να βγουν στα 56 έτη άνδρες και γυναίκες που έως το 2011 είχαν 25 έτη εργασίας, με δικαίωμα εξαγοράς έως και επτά έτη, αν είχαν δύο παιδιά.
  • Στη σύνταξη με όριο ηλικίας τα 58 έτη έβγαιναν  το 2012 άνδρες και γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 25ετία .

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.