Quantcast
Τι να προσέχετε στις δηλώσεις για το e- Κτηματολόγιο - enikonomia.gr
share

Τι να προσέχετε στις δηλώσεις για το e- Κτηματολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις του e- κτηματολογίου είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, όμως απαιτείται προσοχή σε ορισμένα σημεία, όπως εξηγεί στο “Έθνος” ο Θανάσης Ηλιοδρομίτης, διδάκτωρ τοπογράφος μηχανικός και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

“Ενδεχομένως θα έπρεπε η δυνατότητα εισόδου στην πλατφόρμα να μην γίνεται αποκλειστικά μέσω των κωδικών Taxisnet. Και αυτό επειδή οι ενδιαφερόμενοι, εάν θα υποβάλουν αυτόνομα την ηλεκτρονική δήλωση, θα πρέπει να κοινοποιήσουν τους κωδικούς τους σε κάποιον τρίτο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, έμμεσα, πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ τους.

Επίσης, προσοχή απαιτείται σε ορισμένους από τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες. Ο λόγος για τη φόρτωση αρχείου από εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, διαδικασία που ίσως να μην εξασφαλίζει τον απόλυτα ακριβή εντοπισμό του ακινήτου, επειδή δεν είναι δυνατόν να απεικονιστούν τα ακριβή όρια, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, για οικόπεδα με περίφραξη ή μαντρότοιχο. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν λάβουμε υπόψη ότι μια εφαρμογή κινητού διαθέτει ακρίβεια 4-5 μέτρων, ενώ ένα τοπογραφικό διάγραμμα έχει ακρίβεια παντού.

Αλλά και η δυνατότητα εντοπισμού του ακινήτου μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης ενδέχεται να μην γίνεται με απόλυτη ακρίβεια. Θα εφιστούμε λοιπόν, την προσοχή καθώς μπορεί σε πρώτη φάση η πλατφόρμα να κάνει δεκτά τα στοιχεία που υποβάλλονται, αλλά εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ενστάσεις”.

Βήμα- βήμα η υποβολή της δήλωσης


1. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση: www.ktimatologio.gr
2. Κάντε κλικ στο πλαίσιο “e-ktimatologio/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες”
3. Πατήστε πάνω στη λέξη “Είσοδος”
4. Μπαίνετε στην εφαρμογή κάνοντας κλικ στην ενότητα “Ηλεκτρονική Δήλωση Κτηματολογίου”
5. Ακολουθεί η σύνδεση όπου ο χρήστης χρησιμοποιεί τους κωδικούς του Taxisnet

Στην κεντρική σελίδα κάνετε κλικ στην υποβολή νέας δήλωσης
1ο βήμα: Επιλογή Νομού- ΟΤΑ
2ο Βήμα: Στοιχεία δικαιούχου
3ο Βήμα: Επιλογή Ακινήτου
4ο Βήμα: Επισύναψη εγγράφων
5ο Βήμα: Έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν από την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης

Με πληροφορίες από εφημερίδα: Έθνος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.